Dansgroep Orchidé demonstreert tijdens de Zinderende Zomermarkt enkele traditionele en moderne Oosterse dansen.
Dansgroep Orchidé demonstreert tijdens de Zinderende Zomermarkt enkele traditionele en moderne Oosterse dansen. (Foto: )

Zinderende Zomermarkt in Loon op Zand

  Cultuur

Gezellige kramen, heerlijke exotische hapjes en natuurlijk muziek. Het centrum van Loon op Zand wordt zondag omgetoverd tot een sfeervolle Zinderende Zomermarkt. Kleinschalig en gemoedelijk. Onderdeel van de Zinderende Zomermarkt is, onder andere, een Pasar Malam.

LOON OP ZAND - De Zinderende Zomermarkt, van 11.00 tot 17.00 uur, is geen vervanger of opvolger van Loon Presenteert, het evenement dat vorig jaar voor het laatst plaatsvond. Op het verkeerstechnische, organisatorische en financiële vlak viel het grote festijn niet meer te behappen. De Zinderende Zomermarkt heeft een hele andere insteek, benadrukt Maikel van der Velden, namens de Gebiedscommissie Centrum Loon op Zand, dat de markt organiseert: "We leggen de nadruk op het kleinschalige, waarmee het een uniek eigen karakter krijgt."
De Zomermarkt vindt plaats in de Kerkstraat en op het Oude Raadhuisplein. Ook bij het pleintje ter hoogte van de Dr. Van Kesselstraat zijn activiteiten. De Kerkstraat verandert in een shop- en feelgood boulevard, in Indonesische sferen. Want de Zinderende Zomermarkt kent ook een Pasar Malam: een ontmoetingsplaats voor alles wat met Indonesië en de Indonesische cultuur te maken heeft. Muziek, dans en overheerlijke hapjes uit dit prachtige land, zijn de smaakmakers van deze markt. Op een podium vinden verschillende optredens plaats. Dansgroep Orchidé demonstreert enkele traditionele en moderne oosterse dansen. Ook is er een optreden van de groep Exposure. Deze brengt een combinatie van Indo Rock en Country. Maar er is nog veel meer te zien en te beleven. Zo verzorgt Sportschool EasyFit een sportieve demonstratie. En 'Damage Control', een jeugdband uit de eigen regio, speelt eigentijdse pop- en rockmuziek. Tevens presenteert een aantal plaatselijke ondernemers, verenigingen en kunstenaars zich. Onder een hopelijk lekkere nazomerzon, is de Zinderende Zomermarkt een gezellig uitje voor het hele gezin.
Op zondag 16 september is de Kerkstraat tussen de Kasteellaan en Willibrordusstraat afgesloten. De belangrijkste wegen zijn gewoon bereikbaar. Het kan zijn dat de bezoekers aan de Zinderende Zomermarkt een alternatieve route moeten nemen. Vanaf 10.30 uur wordt de Kerkstraat (in de richting van de Bergstraat) en de Hoge Steenweg (vanaf de Gerlachusstraat in de richting van de Bergstraat) autoluw gemaakt. Op die manier wil de organisatie opstoppingen en drukte voorkomen. Er worden dranghekken geplaatst en verkeersregelaars verwijzen waar nodig het publiek dat per auto komt verder door.
Of deze Zinderende Zomermarkt een eerste editie van meer zomermarkten wordt, laat de organisatie voorlopig nog even in het midden. De Gebiedscommissie Centrum Loon op Zand wil sowieso regelmatig evenementen organiseren in het dorpshart. Voor nu richt men zich echter op deze Zinderende Zomermarkt waar het zondag gezellig toeven is. "Het zal vooral heel sfeervol zijn in het centrum."

Meer berichten