Foto:

Wegdromen bij de warme flamencomuziek van Glenn de Roo

  Cultuur

Wegdromen onder de romantische en warmbloedige klanken van Flamencomuziek. Het kan aanstaande zondag tijdens het optreden van gitarist Glenn de Roo bij Theater in het Klavier aan het Anton Pieckplein 1 in Kaatsheuvel. "Daarnaast vertel ik iets over de muziek en de componisten. Want ieder stuk dat ik speel heeft een verhaal." Glenn benadrukt dat de flamencomuziek een stuk toegankelijker is dan sommigen denken: "Die drempel is niet zo hoog. Stel je ervoor open en geniet van de muziek!"

KAATSHEUVEL - Het optreden van Glenn de Roo (24) is het tweede in een reeks die onder de titel 'Het Klavier Klinkt' plaatsvindt in het Kaatsheuvelse theater. Dit gebeurt in samenwerking met Fontys Academy of Music and Performing Arts (AMPA). AMPA biedt studenten de kans om te spelen voor een breder publiek. Zo doen deze studenten ervaring op in de praktijk. Al is optreden voor Glenn de Roo niet helemaal nieuw, hij ziet dit concert wel als een mooie uitdaging. "Het is altijd weer spannend om te zien hoe de bezoekers meegaan in de muziek."
Meermaals zegt hij: "Stel je open voor deze muziek, ook al denk je dat het niets voor je is." Daarom is Glenn ook niet zo gelukkig met de term 'klassiek' die ook wel wordt gebruikt voor dit genre: "Het is heel anders dan een strijkorkest. Ik hoor wel dat mensen verrast waren door de klanken die uit dat ene instrument komen. Alsof ze meer hoorden dan alleen die gitaar. Dat is het bijzondere van deze muziekstijl."

Glenn noemt zichzelf het "levende bewijs" dat je ook als leek kunt gaan houden van de muziek. "Ik kom uit een niet-muzikale familie. Ik ben dan ook de enige die een instrument bespeelt en verder is gegaan in de muziek", vertelt Glenn: " Als puber speelde ik in popbandjes. Later ontdekte ik de flamencomuziek. Ik vond dat zo bijzonder dat ik me er verder in ben gaan verdiepen."

Glenn ging studeren aan het Tilburgs conservatorium en zelfs Palma de Mallorca (Spanje) waar hij les kreeg van grote Flamencomusici. Het maakte een onuitwisbare indruk. Later volgde hij masterclasses bij de meest prominente gitaristen van de wereld. En hoewel hij ook uitstapjes maakt naar de blues of popmuziek, hij zal zich blijven ontwikkelen in de flamenco; de muziek uit zuid-Spanje en Zuid-Amerika met ook Arabische invloeden.

Dat zijn publiek meegevoerd wordt in die sferen vindt hij fascinerend. "Als artiest is dat het mooiste dat er is. De mensen zien genieten."
Glenn staat aanstaande zondag alleen op het podium, met zijn traditionele Spaanse gitaar. "Zie me maar als een mini-orkest dat veel verschillende klanken produceert. Deze muziek heeft ook iets 'filmachtigs' en mystieks."

Het optreden van Glenn de Roo duurt ongeveer vijftig minuten. Daarvoor krijgt de bezoeker geluid, beelden en uitleg. Een uitgelezen kans om eens nader kennis te maken met de flamencomuziek. Het concert in Het Klavier in Kaatsheuvel begint aanstaande zondag om 14.30 uur en de entree bedraagt vijf euro.

Meer berichten