Een optreden van Ogham is de moeite waard. Het repertoire van de Keltische folkband bestaat uit klassiekers uit de Schotse en Ierse muziek, maar ook uit minder bekende juweeltjes.
Een optreden van Ogham is de moeite waard. Het repertoire van de Keltische folkband bestaat uit klassiekers uit de Schotse en Ierse muziek, maar ook uit minder bekende juweeltjes. (Foto: )

Ogham brengt Keltische folk en sfeer naar Waspik

  Cultuur

Na vele succesvolle optredens in Den Bolder komt de Keltische folkband Ogham weer terug. Op 26 januari 2019 zijn ze weer te zien en te beluisteren in Den Bolder met hun nieuwste show.

WASPIK - Ber Vekemans, een van de mensen van het eerste Ogham-uur, raakt begin jaren tachtig helemaal in de ban van Keltische folk. Door zo maar toevallig een pub binnen te lopen in Ullapool, aan de westkust van Schotland, waar spontaan wordt gezongen. Zonder verdere muzikale begeleiding, iedereen tikt mee op tafels en bar. Terug in Nederland zijn ook andere muzikanten enthousiast en het resultaat is een band die al jarenlang podia bezoekt in binnen- en buitenland en op zijn beurt anderen enthousiast weet te krijgen voor Keltische muziek.

Wat is dat toch met Ogham? Programmeurs van festivals en zalen vragen zich dat af… Hoe komt het dat Ogham de tent, de zaal, het plein weer vol weet te krijgen? Is het de stem van Dagny, die bewondering afdwingt, zowel met de rustige ballades als met de meer up-tempo nummers en vooral ook als ze zichzelf begeleidt op de harp? Is het Hilde op de viool? Je wil spontaan met haar meespringen als ze op volle snelheid een reel of jig speelt. Dat alles begeleid door vier heren op gitaar, mandoline, banjo, lepels, mondharmonica, bohdran, fluit, tinwhistle, keyboards, bas en drum. Dankzij een luchtige, humoristische presentatie ontstaat een fijne sfeer en is er een warm contact tussen band en publiek. Het repertoire bestaat uit klassiekers uit de Schotse en Ierse muziek, maar ook uit minder bekende juweeltjes. Killin, aan het mooie Loch Tay, is de Schotse thuisbasis en de inspiratiebron voor eigen composities. Ogham bestaat uit Ber Vekemans (zang, gitaar, mandoline en fluiten), Albert Bull, (gitaar, banjo, mandoline, ukelele en lepels), Noutd Janssen (bas, keyboards en zang), Dagny van der Loo (zang, harp en bodhran), Hilde van Rijsewijk (viool en zang) en Thijs de Groof (drums). Kaarten kosten 12,50 euro en zijn verkrijgbaar via www.denbolder.nl of aan de kassa. Het optreden start om 20.15 uur.

Meer berichten