Foto:

Kunst en ambacht komen samen in 'Het Uilennest'

  Cultuur

Elkaar in projecten ontmoeten, inspireren en samen werken. Dat is de doelstelling van 'Het Uilennest', waar kunst en ambacht samenkomen. "Het project is bedoeld voor alle mensen in Loon op Zand", zegt Hein Verschure, restaurateur, lijstenmaker en initiatiefnemer van 'Het Uilennest'.

door Cor Schoenmaker

LOON OP ZAND - In de Weteringstraat staat 'de fabriek', zoals het in de volksmond heette. In dit kleine stukje oud Loon heb je de Uilenhoek. Een straatje, een grasveld en een aantal huizen met een uil op het dak. De fabriek werd daarom 'Het Uilennest' gedoopt.

"Deze fabriek is een stukje historie op zich", legt Hein Verschure uit. Het is het laatst nog bestaande gebouw dat als schoenenfabriek fungeerde. Mediaconcern Audax had hier haar archief. Nu staat het gebouw leeg en mogen wij er gebruik van maken," aldus Hein Verschure die met een aantal vrijwilligers voortvarend van start ging. Een paar dingen vielen samen. "Ik wilde starten in het '750'-jaar. Juist omdat we ons op de eigen gemeente richten. Er kan werkruimte worden gehuurd en aan projecten worden gewerkt." Over 440 vierkante meter kan er straks worden gewerkt en geëxposeerd. Zo vond Frits Toorians er ruimte voor zijn fotostudio. "Ik werkte op locatie en was op zoek naar een vaste stek. Mijn ideeën kwamen overeen met Hein's plannen." Frits is ook vrijwilliger voor 'Het UiIennest'. Verder heeft een viertal kunstenaars ruimte gevonden om te werken aan hun exposities. Dat geldt eveneens voor restaurateur Peter van Rijen. "Je komt elkaar hier werkend tegen, dat inspireert enorm, zegt hij." En Aloys Staps, één van de kunstenaars, wijst op mogelijkheden voor jongeren. "Zij kunnen aan de slag met allerlei technische projecten en rustig beginnen. Wellicht uitmondend in een workshop. Zo konden de 'L.O.S.-Kids' aan hun carnavalswagen werken. Ook is er nu een expositie van Heemkundekring Loon Op 't Sandt te bewonderen.

In principe kan iedereen met een idee aankloppen bij Hein Verschure. "We kijken dan of het in onze doelstellingen past. We geven iets, namelijk deze ruimte, en we verwachten iets terug. Dat je elkaar wat mee helpt om de boel draaiende te houden."

Kunsttentoonstelling

Eén van de plannen van Hein lijkt werkelijkheid te worden. Op een lange 'praattafel' zien we een historisch overzicht van alle kunstwerken die zich in opslag van de gemeente bevinden. "Het zou mooi zijn als we die schilderijen, beelden en historische kaarten kunnen exposeren. We hopen dat in de loop van het jaar te realiseren."

Open voor publiek

Zaterdag en zondag en daarna nog drie weekends is 'Het Uilennest' van 12.00 tot 17.00 uur geopend voor het publiek. Inwoners van Loon op Zand kunnen dan kennis maken met een uniek project en alles met eigen ogen bekijken. Voor meer informatie zie de website
www.indenuilenhoek.nl.

Meer berichten