In het strijkorkest spelen gevorderde leerlingen van de vioolschool van Leontien Akkerman, aangevuld met enkele muzikale vrienden.
In het strijkorkest spelen gevorderde leerlingen van de vioolschool van Leontien Akkerman, aangevuld met enkele muzikale vrienden. (Foto: )

Fiedelino is terug met de Stabat Mater van Pergolesi

  Cultuur

In de adventstijd - op zaterdagavond 30 maart om 19.30 uur - voert Strijkorkest Fiedelino uit Drunen op uitnodiging van de Culturele Stichting Trias de Stabat Mater van Pergolesi uit in de St. Jan van Loon op Zand.

LOON OP ZAND - De indringende dertiende eeuwse teksten van het Stabat Mater, vanuit het Latijn vertaald door Willem Wilmink, vertellen over het verdriet van de moeder van Jezus die, staande onder het kruis, getuige is van het lijden en de dood van haar kind. De rijmende Latijnse coupletten zijn waarschijnlijk ooit bedoeld als meditatieve teksten voor de gelovigen die het lijden van moeder en kind zouden willen verlichten, maar uiteindelijk smeekt om steun bij het eigen sterven en de weg door de dood naar het Paradijs.
Het strijkorkest van vioolschool Fiedelino heeft ervaring met de uitvoering van dit passieconcert. Het orkest waarin gevorderde vioolleerlingen spelen had de uitdaging opgepakt de hele Stabat Mater van Pergolesi in te studeren en uit te voeren. Dat maakte indruk op het publiek en voor de spelers was het ook een onvergetelijke ervaring. Daarom wordt het project in 2019 nog eens herhaald. Behalve de negen gevorderde vioolleerlingen van de vioolschool van Leontien Akkerman uit Drunen, spelen ook ouders en muziekvrienden mee op altviool, cello en contrabas. Organist Rob Dommisse neemt de orgelpartij voor zijn rekening. De vier zangsolisten die de solo's verdelen hebben allen een conservatorium opleiding. Het geheel wordt gedirigeerd door Mariette Akkerman. Mariette studeerde aan het Utrechts Conservatorium vier jaar hoofdvak piano. Daarna haalde zij achtereenvolgens het diploma hoofdvak hobo (Utrechts Conservatorium, 1981), hoofdvak klavecimbel (Muzieklyceum Hilversum, 1986) en hoofdvak koordirectie (Krijn Koetsveld, Utrechts Conservatorium, 1999). Als hoboïste en klaveciniste speelde ze in diverse ensembles nam ze deel aan concerten in Nederland en in Finland. Gedurende een tiental jaren dirigeerde Mariette verschillende kerk- en kamerkoren in de regio Utrecht, waaronder het koor van de Oecumenische Studentengemeente in de Janskerk (EUG, Utrecht), kamerkoor Voces Lauri (Woerden) en kamerkoor Decamerone (Utrecht).
Entree kost 5 euro inclusief koffie of thee. Er is een programmaboekje met zowel de Latijnse als Nederlandse tekst.

Meer berichten