Bij de tweede editie van Passie van de Langstraat staat de arbeidsmigrant centraal. Foto: Anke van Daelen
Bij de tweede editie van Passie van de Langstraat staat de arbeidsmigrant centraal. Foto: Anke van Daelen (Foto: Anke van Daelen)

Arbeidsmigrant staat centraal in Passie van de Langstraat

  Cultuur

Omzien naar elkaar. Zo heet de tweede editie van Passie van de Langstraat. Het lijdensverhaal van Jezus, dat is vertaald naar anno 2019, wordt op zaterdag 13 april opgevoerd in het atrium van het Dr. Mollercollege en de Walewyc mavo. Aanvang: 20.00 uur. De toegang is gratis; het atrium is om 19.15 uur open.

door Kees Klijn

WAALWIJK - Vorig jaar stond de Passie van de Langstraat, een initiatief dat uit de koker komt van Gera de Jong, in het teken van verbinden. Deze keer staat de arbeidsmigrant centraal. "Tienduizenden wonen en werken er in Nederland, maar we kennen ze niet", zegt Gera. "We houden ze op een afstand, terwijl wij de vraag stellen: zou Jezus wel oog hebben voor een arbeidsmigrant." In deze Passie heeft Timon Klerx, die de rol van Jezus speelt, dat wel degelijk. Hij zoekt ze op in het migrantenhotel LH Waalwijk. Er worden selfies gemaakt met zijn volgelingen, Jezus poolt met een Poolse. Ondertussen wordt dat allemaal gefilmd; de beelden zullen het verhaal ondersteunen.

Als je de migrant op de voorgrond zet, kun je niet om het LH Hotel heen. "We wilden er heel graag aan meewerken", zegt directeur Robert Kurzak: "Om te laten zien dat de migrant een volwaardig lid is van de Nederlandse samenleving. Dat wordt nog lang niet door iedereen ervaren. Daarom hebben we bewoners benaderd om eraan mee te werken."

In het verhaal, waarin ook theaterkoor Phonè en theaterorkest Brabant een rol spelen, figureren twee migranten uit Bulgarije als politieagent. Jasper Beerens van het RTL4-programma 'Helemaal het einde' speelt de rol van Barabas. De televisiezender is ook op een andere manier aanwezig. Gera: "RTL komt vrijdag een stuk van de generale repetitie filmen, er is ook een gesprek met burgemeester Kleijngeld. We zijn benaderd vanwege de bijzondere verhaallijn en de samenwerking met migranten." Meer dan in de voorgaande editie wordt gebruikgemaakt van het fenomeen film. Zo wordt er overgeschakeld naar de Passie4Kids met livebeelden uit het Mandemakers Stadion.

Tegelijkertijd met de uitvoering van de Passie van de Langstraat start om 20.00 uur vanaf de parkeerterrein bij het Olympiabad de Passie4Kids. Aanmelden kan vanaf 19.30 uur. De kinderen dragen een lichtgevend kruis met zich mee. Ze gaan naar het Mandemakers Stadion. Op de middenstip staat een wensboom. Mascotte RiKCy helpt de kinderen met het ophangen van hun wens, die een relatie heeft met het thema 'Omzien naar elkaar'. Daarna wordt de tocht vervolgd naar het Dr. Mollercollege/Walewyc mavo.

Meer berichten