Vrijdag verschijnt het vijfde boek van Frans Hagendoorn: Rock da Hoogovens. Foto: Jasmijn Stikvoort Photography
Vrijdag verschijnt het vijfde boek van Frans Hagendoorn: Rock da Hoogovens. Foto: Jasmijn Stikvoort Photography (Foto: Jasmijn Stikvoort Photography)

Nieuwste boek van Frans Hagendoorn

  Cultuur

'Rock da Hoogovens' heet het vijfde boek van Frans Hagendoorn. Wethouder Dilek Odabasi-Seker zal het eerste exemplaar uitreiken tijdens een feestelijke bijeenkomst die op vrijdag 17 mei om 20.00 uur begint in Winterdijk30b en geleid wordt door Joep Trommelen. Iedereen is van harte welkom.

door IngerMarlies Leeuwenburgh

WAALWIJK - Frans Hagendoorn (1950) is al 43 jaar woonachtig in Waalwijk, maar woonde een deel van zijn jeugd in een arbeiderswijk in het Noord-Hollandse Beverwijk. Tijdens de presentatie gaan Joep Trommelen en Frans Hagendoorn in op de rol die staalconcern de Hoogovens al 100 jaar heeft in de IJmond. Frans: "Alles daar draaide om de Hoogovens, waarvan de bouw in 1918 begon in het duingebied. Het Noordzeekanaal werd gegraven in die tijd; het ijzer moest landinwaarts vervoerd worden. Dat had allemaal een enorme impact op de omgeving en het milieu. Aanvankelijk was Hoogovens een heel sociale werkgever voor mensen die niet alleen uit de vissersdorpen IJmuiden en Wijk aan Zee en de tuindersdorpen Heemskerk en Beverwijk kwamen, maar ook uit Westfriesland, Drenthe en Limburg. Feitelijk waren dat de eerste arbeidsmigranten. Daarna kwamen er arbeiders uit Italië, Spanje en Portugal bij. De dorpen kregen winkels, sportclubs en schaakclubs van Hoogovens. Het is vergelijkbaar met wat in Drunen met Lips gebeurde. Maar in de jaren '70 zag je een oprukkend interna­tionaal hyperkapita­lisme plus een grote economische crisis en tegelijk nam de bezorgdheid om het milieu toe. De Club van Rome kwam met het rapport 'Grenzen aan de groei'. Hoogovens fuseerde daarom met Duitse bedrijven, maar dat mislukte. Later kwam het bedrijf onder de naam Tata Steel in Indiase handen en dat is het nog steeds."
Als het boek Rock da Hoogovens speelt, wat overigens helemaal fictie is, heeft Hoogovens na een mislukte fusie een terrein in de omgeving platgegooid voor uitbreiding. Nu wil het concern voor verdere uitbreiding grond in een waardevol natuurgebied verwerven. Maar de drie vrienden Harm, Klaas en René - meergenaamd Stinkie - die ook in Frans' andere boeken een rol hebben, ontdekken daarbij een vernuftige fraude. De vrienden proberen de uitbreiding van het bedrijf tegen te houden. En passant lossen ze ook de moord op een oude leraar op.
Hagendoorn: "Behalve dat ik het enorm leuk vind om te schrijven, noem ik mijn boek een 'milieubewuste speurdersroman'. Ik doe iets met het natuurgebied waar ik opgegroeid ben en waar ik veel goede herinneringen aan heb."
Ieder hoofdstuk van Rock da Hoogovens begint met een citaat uit een pop of rock song. Deze nummers worden tijdens de presentatie integraal gedraaid door DJ Raff van Duo Vinyl. Het boek is op de avond zelf te koop voor 15 euro. Ook de laatste exemplaren van Hagendoorns vorige boeken kunnen dan nog aangeschaft worden. Daarna is het boek te koop voor 17,50 in de winkel van Frans Hagendoorn aan de Winterdijk 30b en onder andere bij The Read Shop in De Els.

Meer berichten