De tafel in het restaurant protesteert onder de handen van de onhandige ober Martin. Is hij niet wat vergeten? Foto: Totaal Theater
De tafel in het restaurant protesteert onder de handen van de onhandige ober Martin. Is hij niet wat vergeten? Foto: Totaal Theater (Foto: )

24e Straattheaterfestival in Waalwijk

  Cultuur

Voor de vierentwintigste editie van het Straattheaterfestival in Waalwijk is Mari van Gelder nog net zo enthousiast als bij de vorige edities. Meer dan een jaar voorbereiding gaat er aan het festival vooraf, maar er staan op zondag 26 mei dan ook weer fantastische acts in het centrum van Waalwijk.

door IngerMarlies Leeuwenburgh

WAALWIJK – Van 13.00 tot 17.00 uur kan iedereen volop gratis genieten van bijna 30 acts die verrassen, ontroeren, je aan het lachen maken of waar je met spanning naar staat te kijken. Aan jong en oud is weer gedacht. En wie wordt aangesproken door de artiesten en bij een act wordt betrokken hoeft nooit met een ongemakkelijk gevoel weg te gaan. "Onze eerste voorwaarde is dat de artiesten de mensen met respect behandelen en oog hebben voor wat de act met hen doet", vertelt Van Gelder. Hij heeft àlle acts eerder ergens gezien en met de artiesten gesproken. Er verschijnt een grote lach op zijn gezicht, denkend aan al het moois dat hij heeft gezien en kunnen boeken. Wil je het ook zien? Denk er wel aan dat je mogelijk bij Checkpoint Henry een visum moet zien te bemachtigen, anders kom je het festivalterrein niet op. Madame Rosalie voorspelt je toekomst. Het Malle Balle circus vind je op twee locaties en je kunt nog meedoen ook. Circus Theater Vladimir laat een enorme vis boven het publiek zwemmen. Bubblica gaat rond met prachtige mobiele zeepbellen. Luuks poppentheater heeft weer een avontuur van Jan Klaassen en Katrien. Theater Lieve Lust is er met Shakespeare on tour en er is een meter hoge spectaculaire Streetdive stunt show. De Chinese prinses Kwan Yin is er met haar reuzenpanda Wu Wei en de brutale, goudharige Aap Wu Kong. Zij woonden in een prachtige tempel in de bergen van Sichuan. Samen volgden zij het pad van Tao en zo begonnen zij De Reis naar het Westen. Een prachtige walk-act vol levensvreugde en een vleugje mystiek. De excentrieke Schmörl Bratz kom je vast ook tegen. De vriendelijke, goedhartige oude man is altijd onderweg met een zware zak vol wetenschappelijkheden op zijn rug. Hij komt van nergens, blijft maar even en gaat vervolgens snel weer nergens naar toe. Hij vertelt onsamenhangende verhalen waar je maar een touw aan vast moet zien te knopen. Er zijn niet alleen mooie acts van buiten de stad te bewonderen. Leerlingen van Kunstencentrum Waalwijk treden op, net als Djemm, De Notenkrakers, Pocket Rock It, Metallikoor, Rainbow Swing en De Vrolijke Noot. En de Lionsclub bakt pannenkoeken op het Raadhuisplein voor de CliciClowns.
Alle voorbereidingen doet Van Gelder natuurlijk niet in zijn eentje. Zonder de hulp van de vrijwilligers van Jongerencentrum Tavenu zou dit niet kunnen. Al die jaren zetten zij zich vol enthousiasme in bij het straattheaterfestival. Ook leerlingen van het Koning Willem I College afdeling sociaal werk doen dit jaar met dit festival praktijkervaring op. Met al deze inzet en dit resultaat heeft Waalwijk echt iets om trots op te zijn. Zondag 26 mei is het is tevens koopzondag, dus alle winkels zijn open.

Meer berichten