Roel Vreeburg (rechts) kocht het eerste werk dat Gerda Cloosterman beschikbaar stelde voor Stichting Kinderwerk Horeb.
Roel Vreeburg (rechts) kocht het eerste werk dat Gerda Cloosterman beschikbaar stelde voor Stichting Kinderwerk Horeb. (Foto: )

Gerda maakt vrolijke schilderijen voor goed doel

  Cultuur

Gerda Cloosterman-van den Broek (66) uit Waspik heeft roerige tijden achter de rug. In korte tijd verloor ze haar man en haar hondje. Schilderen biedt troost, zeker het idee dat de opbrengst van haar schilderijen naar een kindertehuis in de sloppenwijken van Brazilië gaat. Haar vrolijke kinderschilderijen waarin een berenfamilie de hoofdrol speelt zijn sinds kort te koop.

door Marcel Donks

WASPIK - De in Nijmegen geboren Gerda woonde de helft van haar leven in Best. Sinds drie jaar mag ze zich inwoner van Waspik noemen. "Het bevalt me prima hier hoor, al had ik er wel langer samen met mijn man Peter van willen genieten. Hij overleed een half jaar geleden en dan kom je er ineens alleen voor te staan." Gerda was al langer bezig met het maken van schilderijen; figuratieve werken met niet-gangbare taferelen en materialen. Sinds de geboorte van haar eerste kleinkind tien jaar geleden legt ze zich meer toe op kinderschilderijen met vrolijke dieren en soms Bijbelse thema's. Insteek daarbij is dat kinderen driedimensionaal van het werk moeten kunnen genieten. "Normaal mag je als toeschouwer nooit aan een schilderij zitten, maar kinderen mogen mijn werken juist wel voelen. Ik gebruik steentjes, stoffen, zand en nog veel meer om kinderen te laten ontdekken. Heerlijk om te zien dat kinderen dat ook durven."

Kindertehuis

Gerda's zoon Bernard en schoondochter Susanne vertrokken zes jaar geleden naar Brazilië om mee te gaan helpen in een kindertehuis. Het raakte hen zo dat ze besloten er hun verdere levens aan te gaan wijden. "Dat heeft zo moeten zijn. Ze konden geen kinderen krijgen en wilden geen adoptie. Toch wilden ze graag iets voor kinderen doen. Na een proefperiode van drie weken besloten ze alles op alles te zetten om daar voor Stichting Kinderwerk Horeb Brazilië te gaan werken. Hun keuze werd gestrekt door hun geloof in God." Gerda steunt haar zoon en het project door kinderschilderijen te verkopen. De gehele opbrengst gaat naar Brazilië. Roel Vreeburg was de eerste die een werk kocht. "Een prachtig doel en een prachtig schilderij", laat hij weten.

Weer even kind zijn

Bernard en Susanne Cloosterman vertrokken zes jaar geleden naar Brazilië om daar te gaan werken in een tehuis waar ze kinderen uit krottenwijken opvangen. Ze laten de kinderen weer even kind zijn en bieden ze voedsel en huiswerkbegeleiding aan. Momenteel worden er zo'n honderd kinderen opgevangen. De opbrengst van de verkoop van Gerda's 'kinderschilderijen' gaat volledig naar Brazilië. Meer informatie over de werken van Gerda is te vinden op www.gerdakinderschilderijen.blogspot.com.

Meer berichten