Grof geschut wordt ingezet tijdens het Kasteelfeest van vrijdag 28 tot en met zondag 30 juni rondom het Witte Kasteel in Loon op Zand.
Grof geschut wordt ingezet tijdens het Kasteelfeest van vrijdag 28 tot en met zondag 30 juni rondom het Witte Kasteel in Loon op Zand.

Witte Kasteel komt onder vuur te liggen

  Cultuur

Drie dagen lang staat Loon op Zand in het teken van het Kasteelfeest. Op de Kasteelweide en rondom het Witte Kasteel bruist het van vrijdag 28 tot en met zondag 30 juni van de activiteiten. Spectaculair hoogtepunt wordt de strijd om het kasteel op zondagmiddag. Het beleg van het (vroegere) Kasteel Loon op Zand wordt dan nagespeeld.

door Cor Schoenmaker

Loon op Zand - Het jubileumjaar is bijna op de helft. En de 'Stichting 750 jaar Heerlijkheid/gemeente Loon op Zand' heeft het druk. "Maar het enthousiasme dat we tegenkomen in de gemeenschap is fantastisch", vertelt Bert Branderhorst, voorzitter van de stichting. Drie jaar geleden nam hij het initiatief tot '750'. Dat resulteerde in talloze evenementen het gehele jaar door. "Het is een burgerinitiatief, van de gemeenschap. De festiviteiten markeren wat is opgebouwd in 750 jaar in de drie dorpskernen en de buurtschappen die inmiddels zijn verdwenen. Dat het zo breed wordt gedragen, maakt het tot een feestelijk geheel." Branderhorst roemt de deelname van vrijwilligers, verenigingen en instellingen. "Dat geldt ook voor de gemeente. Bij de burgemeester en de wethouders en de ambtenarij zien we ook dat enthousiasme. En dat is voor ons weer een stimulans."

Historische figuren

Al aan het einde van 2018 begonnen de eerste activiteiten en nu zijn we bij nummer vijftien aangekomen: het Kasteelfeest. De aftrap is op vrijdagochtend als 1800 leerlingen van de basisscholen het Kinderkasteelfeest gaan vieren. Gekleed in middeleeuwse outfit, waarvoor Yvonne's naaiatelier 2100 tunieken en mutsen maakte, gaan ze aan de slag met zes 'kasteelwerken' (workshops). Op een leuke manier maken zij zo kennis met geschiedenis en cultuur. 's Avonds gaan Kaatsheuvel en Loon op Zand elkaar te lijf tijdens een levend schaakspel met historische figuren. "Mensen die echt hebben bestaan en die een stempel op de gemeente hebben gedrukt", zegt Bert Branderhorst. Overigens is De Moer scheidsrechter bij de hilarische strijd.

Programma zaterdag

Zaterdag kunnen bezoekers genieten van een historische markt op de Kasteelweide. Vanaf 11.00 uur zal ook Commissaris van de Koning Wim van de Donk een deel van de festiviteiten bijwonen. Zaterdag en zondag dragen koren, muziekgezelschappen en toneelclubs bij aan de middeleeuwse sfeer. Ook vindt op zaterdagmiddag het jaarlijkse streekfestival plaats, georganiseerd door Concordia. 's Avonds presenteert Sophia's haar Klapstoelenconcert op het voorterrein van het kasteel.

Programma zondag

De zondag begint met een H. Mis op het landgoed van het Witte Kasteel. 's Middags volgt dan de strijd om het kasteel, uitgevoerd door acteurs van de Bergsche Batterij, de Borgerij en Cavalerie 1588. Zij trekken vanaf 14.30 uur in colonne door een deel van Loon op Zand, waarna de aanval rond 15.00 uur wordt verwacht. Het wordt een 'knallende' afsluiting van het Kasteelfeest, Bert Branderhorst: "Ons motto is 'Maak het mee'. Ook bij het Kasteelfeest!"

Meer berichten