Naast afbeeldingen van Tibetaanse vrouwen zijn er ook portretten van Wivine Vervaeke te zien.
Naast afbeeldingen van Tibetaanse vrouwen zijn er ook portretten van Wivine Vervaeke te zien. (Foto: )

Twee Waalwijkse kunstenaars exposeren bij Galerie Kunstkip

  Cultuur

Sinds de opening eind maart ontdekken steeds meer mensen Galerie Kunstkip aan het Raadhuisplein in Waalwijk. Kunstkip biedt een laagdrempelig podium voor de talentvolle amateur- én de professionele kunstenaar. Tijdens de zomerexpositie, die tot eind september loopt, zijn er onder meer werken te bewonderen van de Waalwijkse kunstenaars Ad van Bokhoven en Wivine Vervaeke.

WAALWIJK - Ad van Bokhoven is opgeleid aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving te 's-Hertogenbosch. Ad schildert vaak 'a la prima'. Hij maakt het schilderij ter plekke en rondt het daar ook af. "Ik heb een hekel aan langdurig werk; ik geloof erg in het moment. Vaak werk ik niet langer dan een uur aan een werkstuk. Ik start liever opnieuw, dan dat ik urenlang gaan zitten prutsen aan iets wat het niet in zich heeft." Het werk van Ad kenmerkt zich door een verrassende combinatie van traditie, ambacht en experiment. Hij exposeert vooral zeetaferelen met gouache op karton en papier in een luchtige, snelle toets. Met een ogenschijnlijk gemak raakt hij de essentie van het beeld. "Een goed kunstenaar is altijd op zoek naar de mogelijkheden van zijn tijd. Een beetje lef is dan vaak boeiender dan een heleboel kunde, die koffer vol techniek is meestal minder interessant dan de poëzie van een damestasje."
Wivine Vervaeke schildert al jaren figuratieve voorstellingen, geïnspireerd door oude civilisaties en rituelen. Zij werd aangetrokken tot het Tibetaans boeddhisme en dat was niet toevallig. Vervaeke's voorliefde voor rituelen en beeltenissen werd aangewakkerd in de Tibetaanse tempels waar deze in overvloed te zien waren. Tijdens het reizen heeft ze er honderden foto's van gemaakt. Terug in Nederland, in de rust van haar atelier, begon het schilderen. Door de verdieping in het Boeddhisme veranderde haar houding ten opzichte van de schilderkunst. Door de discipline en de innerlijke rust kan ze zich volledig concentreren op een motief of een idee. Vervolgens ontstaan er vormen die zich, spreekwoordelijk, 'zelf schilderen'. "Ik zet de penseel in beweging en hij doet de rest…" Afbeeldingen van Tibetaanse vrouwen, snellend langs kleurrijke tempels, zittend in interieurs of kinderen dragend, laten op het eerste gezicht de uiterlijke schoonheid van deze vrouwen zien. Voorbij de soms complexe vormgeving, in inkt en een paar kleuren, schuilt een idee, voorbij de vorm ontmoet men de innerlijke schoonheid en de stille kracht van deze vrouwen.
De zomerexpositie is te bezichtigen op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Meer berichten