Zanggroep Undefined met op de foto van links naar rechts Jessie de Hond, Famke IJpelaar, Chloë Verkooijen en Rowena Miltenburg.
Zanggroep Undefined met op de foto van links naar rechts Jessie de Hond, Famke IJpelaar, Chloë Verkooijen en Rowena Miltenburg. (Foto: )

Zanggroep Undefined: "Het plezier in zingen staat voorop"

  Cultuur

Bij het luisteren naar en aanschouwen van de vier dames van Undefined gebeurt er iets bijzonders. Alsof je wordt betoverd door de perfecte samenzang die erg in de buurt komt van Pentatonix en O'gene. Een professioneel kwartet, maar het plezier in het zingen staat voorop.

door Marcel Donks

WASPIK - Grote concentratie bij een van de laatste repetities voor So long Cohen, de voorstelling van Ernest Beuving zaterdag 5 oktober in Boldertheater waaraan Undefined een bijdrage mag leveren. Zangdocente Debby Boekema oogt streng en houdt de dames scherp: "Bij samenzang valt of staat het bij timing en steady zingen. Dus als we repeteren dan gaat het er ook echt serieus aan toe. Maar dat neemt niet weg dat we hier allemaal voor ons plezier bij elkaar komen en dat het vooral leuk moet zijn. Maar vanuit dat uitgangspunt willen wel eruit halen wat er in zit."

Tot tranen geroerd

En dat er veel in zit, blijkt wel uit reacties na afloop van optredens. Mensen zijn soms tot tranen geroerd en unaniem enthousiast over de prestaties van zangeressen Famke IJpelaar (19) en Jessie de Hond (21) uit Waspik, Rowena Miltenburg (20) uit Drunen en Chloë Verkooijen (19) uit Dongen. Sinds drie jaar zingen ze samen in Undefined, maar afzonderlijk van elkaar zijn ze al veel langer met zang bezig. Boekema is de bindende factor.

Geen bedacht plan

De naam Undefined dekt niet helemaal de lading. De kreet is bij de oprichting van de groep bedoeld als ongeschreven, zonder bedacht plan. Buiten veel plezier met elkaar hebben en mooie optredens verzorgen, is dat plan er nog steeds niet, hoewel het wel allemaal wat groter aan het worden is. "We mogen steeds vaker optreden op allerlei plekken, van cafés tot zorgcentra", vertelt Famke. "Dat is iedere keer spannend, want we moeten het publiek met onze stemmen zien te raken. Als dat lukt dan geeft dan een enorme kick. Tijdens optredens hebben we overigens vaak een vaste band om ons te begeleiden. Want het is niet alleen ingetogen vierstemmig zingen wat we doen: soms knalt het ook op het podium."

Enorme ontwikkeling

De zangeressen zien net als hun zangdocente een enorme ontwikkeling de afgelopen jaren. Er is vooral winst geboekt op het gebied van steady zingen, timing en up temp zingen. De lat wordt steeds hoger gelegd. "Als je ziet welke nummers we nu doen; dat hadden we twee jaar geleden nooit aangekund", vertelt Jessie. "Zo zijn we uitgenodigd om mee te doen aan een muzikale ode aan Leonard Cohen. We hadden 'Hallelujah' al wel in ons repertoire, maar kenden verder vrij weinig werk van hem. Het is zware kost, maar door de vierstemmige arrangementen van Fons Toonen geven we een nieuwe draai aan de nummers. Nog steeds Cohen, maar dan op z'n Undefined."

Ode aan Cohen

De voorstelling So long Cohen wordt verzorgt door Ernest Beuving en zijn band. Undefined verzorgd een aantal nummers solo en zingt mee met nummers van de band. "Best spannend hoor", voelt Rowena. "Maar we zien het als cadeautje dat we aan deze voorstelling op 5 oktober mee mogen werken."

Meer berichten