De kunstenaars lieten zich inspireren door de kunst van Van Gogh maar ook door zijn leven en sociale omgeving.
De kunstenaars lieten zich inspireren door de kunst van Van Gogh maar ook door zijn leven en sociale omgeving. (Foto: )

Brabant is vijf Van Gogh murals rijker

  Cultuur

In vijf Brabantse steden zijn vijf nieuwe muurschilderingen gemaakt die bijzondere verhalen over Vincent van Gogh uitbeelden: postimpressionisme meets street-art.

REGIO - Uiteenlopende street-art kunstenaars zijn met penselen en spuitbussen aan de slag gegaan met als onuitputtelijke inspiratiebron Vincent van Gogh. In een half jaar tijd zijn er in samenwerking met Zuidlijn - de verbinding van de Brabantse spoorzones - en Van Gogh Brabant in Breda, Tilburg, 's-Hertogenbosch, Eindhoven en Helmond wonderlijke kunstwerken op straat verschenen.

Vincents broer

De kunstenaars lieten zich inspireren door de kunst van Van Gogh maar ook door zijn leven en sociale omgeving. Zo maakte kunstenaar Joren Joshua in Breda een kunstwerk geïnspireerd op de levensloop van Vincents broer, Cor van Gogh. Net als Vincent heeft hij een bewogen leven gehad en kwam hij aan een onfortuinlijk einde. Het verhaal wordt verteld in een 130-meter lange muurschildering op de Terheijdenseweg.

Den Bosch

In 's-Hertogenbosch wordt ook ingezoomd op Vincents sociale omgeving, zijn levenspartner Sien, de arbeiders die hem inspireerden en zijn broer Theo. De muurschildering, gemaakt door Erik van Boxtel en het collectief Kings of Colors, sluit aan bij de expositie 'Van Goghs Intimi' welke vanaf 21 september te zien is in het Noordbrabants Museum.

Verbinding

In Helmond heeft kunstenares Ilse Weisfelt vier pilaren beschilderd die een verbinding aangaan. De ene zijde laat steeds de arbeider zien, de andere zijde is een variatie op het Brabantse landschap - het kerkje dat Van Gogh vaak geschilderd heeft, houten stammen en velden. Deze thema's komen ook terug in de mural van kunstenaar Julien Cravaels. In een tunnel tussen Nuenen en Eindhoven, waar Vincent vaak liep, word je volledige omgeven door een muurschildering en waan je jezelf in een Van Gogh schilderij.

Zonnebloemen

In Tilburg is Erik Veldmeijer aan de slag gegaan met Vincents zonnebloemen. Aan de Ringbaan Noord is een zonnebloemmeisje van vijf bij zes meter te bewonderen die zichzelf in leven houdt met een gieter. Het kunstwerk toont de cyclus van het leven en de haat-liefde verhouding van Van Gogh met perspectieftekenen, wat hij uiteindelijk leerde in Tilburg.

Meer informatie

De precieze locatie van alle Van Gogh murals en meer informatie over de verhalen zijn te vinden via de website van Van Gogh Brabant en Zuidlijn. Ook kun je de murals bezichtigen via de app 'Routes in Brabant' van VisitBrabant.

Meer berichten