Renate den Engelse heeft het lef haar droom waar te maken met een eigen one womanshow in Theater De Leest.  Foto: Jasmijn Stikvoort Photography
Renate den Engelse heeft het lef haar droom waar te maken met een eigen one womanshow in Theater De Leest. Foto: Jasmijn Stikvoort Photography (Foto: Jasmijn Stikvoort Photography)

Renates theatershow: Doe(n) gewoon!

  Cultuur

Renate den Engelse zegde drie jaar geleden haar baan als manager in de kinderopvang op en ging op zoek naar haar droom. Dat heeft ertoe geleid dat ze in november als Typisch Renate in Theater De Leest staat, met tweemaal een uitverkochte zaal.

door IngerMarlies Leeuwenburgh

WAALWIJK – Renate den Engelse is een energieke vrouw. Ze praat snel, denkt snel, maar luistert ook heel goed. Ze triggert mensen, zonder ze te overdonderen. "Toen ik mijn baan opzegde had ik geen idee wat ik wilde" vertelt Renate (44). "Ik probeerde mijn eigen rode draad te vinden en zag terug hoe ik als kind speelde dat ik showbizmaster was, en hoe ik aan een playbackshow meedeed als Zangeres zonder Naam. Ik heb een passie voor acteren, voor blij maken en voor het verbinding maken met mensen. Toen ben ik de opleiding voor Trainingsacteur gaan volgen. Ik ben communicatietrainingen gaan geven waarmee ik een spiegel kan zijn voor anderen. Uit mijn omgeving kreeg ik veel reacties. De een vond het moedig dat ik de stap had gezet van vaste baan naar het volgen van mijn passie, maar ook vaak kreeg ik te horen: 'ja, jij hebt het makkelijk'. Waarom zou ik het makkelijker hebben dan een ander? Ik ben ook gewoon een Wollukse uit de straat met vier schoolgaande kinderen. Maar mijn insteek is: gewoon dóen! Ik zag ook steeds dat als je doet wat je leuk vindt, je zó in je kracht staat. Voor mij is voor een groep staan enorm inspirerend."
Door het trainer zijn kreeg Renate haar volgende droom helder: een one woman show in het theater. Dat lag wel heel erg buiten haar comfortzone. "De vraag kwam in mij op wat het ergste is dat mij kan overkomen? Tja… dus gewoon dóen!" Renate sprak met haar grote voorbeeld Karin Bloemen en besloot er toen vol voor te gaan. Voor november huurde ze de kleine zaal van De Leest. "Eerst werd me de workshopruimte aangeboden, maar dat strookte niet met mijn verlangen. Ik wil op een echt podium, uit mijn comfortzone!" Dus werd het de kleine zaal. De kaarten waren in 4 uur uitverkocht. Ze reserveerde een tweede avond en ook die was snel uitverkocht. Renate: "Oh spannend, spannend! Soms vraag ik me wel af waarom ik dit wil, hoor! Maar ik weet het zeker, ik wil door verbinding met mijzelf verbinding maken met anderen. Mijn show heet 'Doe(n) gewoon!' en gaat over mijn proces van passie en spanning tot het staan daar in de show. Een programma vol anekdotes, serieuze stukjes, herkenning en beleving. Af en toe belicht ik het proces met mijn alter ego's in verschillende typetjes. Met mijn show hoop ik anderen te inspireren hun eigen passie te leven." De regie is in handen van Hennie Wijgergangs. En als je dan je droom hebt bereikt? Renate: "Dan wil ik in vijf andere theaters staan voor volle zalen, met helemaal onbekend publiek."

Wil jij je laten inspireren en de show Doe(n) gewoon! zien? Typisch Renate speelt op 7 maart 2020 voor de derde maal in Theater De Leest! Reserveren via www.deleest.nl.

Meer berichten