Logo demaasroute.nl


De Waalwijkse historicus Jan van Oudheusden schreef een vlot en boeiend boek over de bijzondere geschiedenis van China, het Hemelse Rijk. Hij geeft er ook lezingen over aan de HOVO Senioren Academie in Tilburg. Foto: Wieke Hoeke/Hoeke Fotografie
De Waalwijkse historicus Jan van Oudheusden schreef een vlot en boeiend boek over de bijzondere geschiedenis van China, het Hemelse Rijk. Hij geeft er ook lezingen over aan de HOVO Senioren Academie in Tilburg. Foto: Wieke Hoeke/Hoeke Fotografie (Wieke Hoeke/Hoeke Fotografie)

De veelbewogen eeuwen van China

  Historie

Wij kijken in het Westen vaak met verbazing naar de ontwikkelingen in China. Dat land dat zo op ons achter leek te lopen beweegt zich over de hele wereld en doet investeringen tot aan een voetbalclub in Nederland toe. Wat is dat voor land? Historicus Jan van Oudheusden schreef er een boek over.

WAALWIJK – 'Het Hemelse Rijk Herrezen' is niet het eerste boek dat Van Oudheusden (1949) over China schreef, wel het meest uitgebreide en actuele. Het beschrijft in vogelvlucht de geschiedenis, beginnend bij de mythische Gele Keizer, die geplaatst wordt zo'n 2600 v.Chr, tot de relatie tussen de huidige president van Volksrepubliek China Xi Jinping en Donald Trump net na zijn aantreden als president van de Verenigde Staten.
"Sommigen menen dat China wat achterlijk is, maar wie de geschiedenis bestudeert krijgt een heel ander beeld", zegt Van Oudheusden. "Al ruim vóór Columbus trokken de Chinezen met enorme schepen over de grote zeeën en waren eeuwenlang technisch superieur. Hun producten als jade, zijde en porselein waren erg gewild in het Westen. Maar na de Industriële Revolutie werd China speelbal van het Westen en Japan en overruled door het imperialisme van de Britten en de Russen. De val van de laatste keizer in 1912 bracht een golf aan geweld en ellende, met als dramatisch dieptepunt de dictatuur van Mao Zedong, zijn waanzinnige experimenten met miljoenen doden als gevolg. Toch is China weer teruggekeerd naar welvaart en zelfrespect. Met een plaats in het centrum van de wereld. Daarom heet het boek ook Het Hemelse Rijk Herrezen."
Van Oudheusden vertelt en schrijft het op een soepele, aansprekende en nieuwsgierig makende manier. Zelfs voor wie niet zoveel weet van China is het boek goed te lezen. "Ik probeer altijd algemene ontwikkeling over te brengen", zegt hij bescheiden. Maar wie dit boek leest, weet straks meer dan de gemiddelde Nederlander. En ziet verbanden, dat maakt het zo interessant. Ook over de huidige tijd, waar het gaat om groei en ontwikkeling, de relatie met het Westen, schaduwzijden als roofkapitalisme en de aanslag op het milieu, over de kloof tussen arm en rijk. Veel wordt duidelijk, "Maar," zegt van Oudheusden, "verwondering en vragen blijven er ook, want hoe gaat het verder met een land dat zich economisch zo sterk ontwikkelt, maar dat nog steeds nauwelijks of geen ruimte heeft voor mensenrechten en vrije meningsuiting?" Zeker de moeite waard om je in te verdiepen.
Het Hemelse Rijk Herrezen ligt voor € 15 in de boekhandels. In het voorjaar geeft Van Oudheusden colleges over China aan HOVO Senioren Academie in Tilburg, met mogelijk een reis naar China. Meer info: www.hovobrabant.nl/curussen.

Meer berichten
Shopbox