Ad van Liempt (links) en Piet Hurkmans in de enorme voortuin aan het Laageinde 63. Van Liempt: "Vroeger heeft hier een wiel gelegen, ontstaan na een dijkdoorbraak."
Ad van Liempt (links) en Piet Hurkmans in de enorme voortuin aan het Laageinde 63. Van Liempt: "Vroeger heeft hier een wiel gelegen, ontstaan na een dijkdoorbraak." (Foto: )

Dijkhuis aan het Laageinde 63 heeft wel erg markante voortuin

  Historie

Ongeveer 320 huizen zijn door auteur Ad van Liempt gedocumenteerd in zijn boek 'Dam- en dijkwoningen in Baardwijk en Besoijen'. Een daarvan is die aan het Laageinde 63. Opmerkelijk: nagenoeg geen achtertuin en een voortuin die veel te groot is voor het huis zelf. Een mysterie dat de Rosmalenaar met Waalwijkse roots heeft opgelost.

WAALWIJK - Als het heeft geregend, blijft er in de voortuin die voor een groot deel met tegels is belegd - het lijkt wel een parkeerterrein - altijd een plas staan. "Het is ook een soort kom", zegt eigenaar Piet Hurkmans. "We hebben het ook al een keer opnieuw moeten laten betegelen. De ondergrond klinkt in."
Van Liempt: "Vroeger heeft hier een wiel gelegen, ontstaan na een dijkdoorbraak. Achter die wiel is dus het huis gebouwd. Het water is gedempt met leerafval van looierijen. Dat verklaart dus die enorme, karakteristieke voortuin." De dijk vormt de begrenzing van het huis.
Qua oppervlak en inhoud was het destijds - het is gebouwd in 1878 - al niet groot, maar om toch enige meters te winnen werd het huis een stuk in de winterdijk gebouwd. Daartoe werd een stuk van die wering dus afgegraven.

Hurkmans, beter bekend als Friet van Piet, woont al vanaf zijn zestiende in het dijkhuis. "Het had een woon- en een werkkamer. En een heel simpel keukentje, waarin je je kont niet kon keren." Hij sliep op zolder. "Die zolder werd alleen maar beschut met dakpannen. Als er in de winter stuifsneeuw viel, lag het op mijn bed." Toch houdt hij er goede herinneringen aan. "Ik was het enige kind in dit huis, dus ruimte genoeg."

In Waalwijk bouwden middenstanders die aan de Grotestraat woonden destijds - vanaf 1870 tot pakweg 1910 - arbeidshuisjes in de grote tuin achter hun huis. "De schoenindustrie was booming, er was een tekort aan woonruimte voor de schoenmakers. De huur van zo'n huisjes leverde meer op dan een moestuin. Opmerkelijk is wel dat in Baardwijk de schoenmakers zelf het initiatief namen. Daar waren ze dus behoorlijk ondernemend."
Veel woongenot boden de huisjes niet. "Ze waren slecht gebouwd. In de winter koud en vochtig." Later kregen sommige huisjes een mooie voorgevel. "Het was niet meer dan een façade", zegt Van Liempt. "Aan de huisjes zelf werd niks verbeterd." Relicten heeft Hurkmans niet meer. "Ik had ooit een steen gevonden met een jaartal, 1878. Maar die heb ik niet meer."

Het boek 'Dam- en dijkwoningen in Baardwijk en Besoijen, geschreven door Ad van Liempt uit Rosmalen, beslaat 244 pagina's met ruim zevenhonderd foto's, tekeningen en grafieken. Het boek is voor 25 euro te koop op de website pisatel.nl.

Meer berichten