Over de herkomst van de naam Spoordam lopen de meningen uiteen. Ad van Liempt denkt zelf dat er in de huisjes mensen gewoond hebben die aan de aanleg van de spoorlijn Lage Zwaluwe-Den Bosch werkten.
Over de herkomst van de naam Spoordam lopen de meningen uiteen. Ad van Liempt denkt zelf dat er in de huisjes mensen gewoond hebben die aan de aanleg van de spoorlijn Lage Zwaluwe-Den Bosch werkten. (Foto: Onbekend)

Dam- en dijkwoningen: de Spoordam

  Historie

Dam- en dijkwoningen in Baardwijk en Besoijen kon je bereiken via een dam (particulier pad tussen huizen aan de straat) of via de Winterdijk. Er zijn er nauwelijks meer over. Ad van Liempt schreef een boek over de meer dan 320 die er ooit waren. De Maasroute zal er elke maand eentje belichten. Te beginnen met de Spoordam.

WAALWIJK - De Spoordam was een bekende dam in Besoijen. Ze bestond uit een rijtje huisjes achter het vroegere pand waar nu Westeinde 39 is. Cornelis Verlegh, schoenmaker te Besoijen, verbouwde in 1868 een bestaand huis tot drie huisjes, waarvan er twee via de dam ontsloten zijn. Daarachter bouwde hij tot aan de Winterdijk nog een rijtje van vijf woningen. Elk huisje had een eigen vrijstaand privaat met tuintje. Ze werden later de Spoordam genoemd. Waarom? Sjef Vugts schrijft in de Klopkei (jaargang 2000, eerste kwartaal) dat in die tijd treinwagons een deur en twee ramen hadden, net als in de Spoordam. Ad van Liempt denkt zelf dat er in de huisjes mensen gewoond hebben die aan de aanleg van de spoorlijn Lage Zwaluwe-Den Bosch, die in 1885 gereed kwam, werkten.

Het boek van Ad van Liempt over de dam- en dijkwoningen is te bestellen op www.pisatel.nl, of bij de Readshop in Waalwijk.

Meer berichten