De expositie toont 120 panelen waarop foto's van het straatbeeld toen en nu te zien zijn. Zo ook van de Markt, het huidige Anton Pieckplein.
De expositie toont 120 panelen waarop foto's van het straatbeeld toen en nu te zien zijn. Zo ook van de Markt, het huidige Anton Pieckplein. (Foto: )

Zoek de verschillen: 'Zo was ut, zo ies ut'

  Historie

De bezoeker aan de nieuwe foto-expositie van Heemkundekring De Ketsheuvel zal zich verwonderen en verbazen. Maar hij zal ook een gevoel van herkenning krijgen. Onder de titel "Zo was ut, zo ies ut" presenteert de vereniging een expositie van oude straatbeelden met daarnaast foto's van hoe die plekken er nu uitzien. "Met beelden van bekende straten als Gasthuisstraat en Van Heeswijkstraat, maar ook van minder bekende straten als de Roestenbergstraat en Erasstraat. Dan zie je pas hoeveel er in de loop der jaren veranderd is", zegt Harry Balvers, voorzitter van De Ketsheuvel. De tentoonstelling is dit weekend te zien in De Gildenbond in Kaatsheuvel.

KAATSHEUVEL - Op de panelen zijn 120 'vergelijkingssituaties' te zien. Fotografen Ank van Pruijssen-Balvers en Henny Brokx zijn twee volle dagen in touw geweest om de huidige straatbeelden vast te leggen. "De nieuwe foto's werden vanuit dezelfde positie gemaakt. Dat geeft boeiende beelden. Soms gaat de verandering zo geleidelijk dat je bijna vergeten bent hoe het er 'toen' ook alweer uitzag", aldus Balvers.
Het idee voor het vergelijkingsthema ontstond gaandeweg. "Er worden door onze actieve leden duizenden foto's gescand en gerubriceerd. Dan kom je ook veel straatbeelden tegen. Dan wordt er weleens gezegd dat we daar eigenlijk iets mee zouden moeten doen", aldus Balvers. Daarnaast is er volgens hem nog een reden dat de tentoonstelling er kwam: "Eigenlijk wilden we een onderwijsthema organiseren, uiteraard met veel klassenfoto's. Maar toen kwam de nieuwe privacyregelgeving en dat maakte nogal wat los." Want die regelgeving leek nogal ingrijpend. Mag je die foto's zomaar exposeren? Hoe zit het met het eigendomsrecht? Kennen we de fotograaf nog wel? En het portretrecht? Hebben die mensen wel toestemming gegeven om op de foto te komen? Harry Balvers: "In eerste instantie dachten we: dit is de essentie van ons werk. Nu kunnen we helemaal niks meer laten zien. Er zijn heemkundeverenigingen die hun websites op zwart hebben gezet om problemen te voorkomen. Maar vervolgens zijn we wat nuchterder gaan kijken. Rustig aan, misschien loopt het niet zo'n vaart. Daarom hebben we dat onderwijsthema even geparkeerd. Het kan zijn dat we er volgend jaar mee komen. Dan hebben we nog even de tijd om helder na te denken. Voor nu hebben we een mooi alternatief."
Komend weekend is het eigenlijk 'zoek de verschillen' bij de expositie. Balvers over zo'n opmerkelijk verschil: "Die straten van toen leken wel lanen, met al die bomen. Als je nu een straatbeeld wilt fotograferen, staan er geheid auto's op. Dat was vroeger een zeldzaamheid."
'Zo was ut, zo ies ut' is zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur te bezoeken in De Gildenbond aan de Mgr. Volkerstraat 3 in Kaatsheuvel. De entree is gratis. Tijdens de expositie wordt ook de nieuwe 'Aaw Nieuws?' gepresenteerd, het magazine van de Heemkundekring. Het blad is tijdens de expositie te koop.

Meer berichten