Historicus Jan van Oudheusden is op 16 april te gast in Winterdijk30b voor een lezing over China. Foto: Wieke Hoeke
Historicus Jan van Oudheusden is op 16 april te gast in Winterdijk30b voor een lezing over China. Foto: Wieke Hoeke (Foto: Wieke Hoeke)

Jan van Oudheusden houdt lezing over China

  Historie

Historicus Jan van Oudheusden vertelt op dinsdag 16 april over de geschiedenis van China en de verbluffende huidige opgang van dit land.

WAALWIJK - China exporteert op grote schaal auto's en elektronica, en poetst oude concepten op, zoals van de legendarische Zijderoute. De Chinese beschaving was eeuwen geleden ook al sterk en toonaangevend. Dat bewijzen uitvindingen als die van het papier, het buskruit en de boekdrukkunst. Lange tijd was China wereldmarktleider in producten van zijde en porselein. In de achttiende eeuw gold 'het Hemelse Rijk' zelfs als modelstaat.
Vanaf 1800 was China speelbal van westerse machten en Japan. Een lange neergang zette in. Vervolgens voerde Mao Zedong rampzalige experimenten uit, die miljoenen levens eisten. Na Mao's dood (1976) begon het Hemelse Rijk snel weer te herrijzen en zijn oude zelfvertrouwen te herwinnen. Sinds de 'vette' jaren negentig ontwikkelt het land zich in razend tempo tot een wereldmacht die zijn plaats opeist op het geopolitieke toneel.
Dr. Jan van Oudheusden brengt de ontwikkelingen, de opgang, neergang en de nieuwe opgang van het volkrijkste land ter wereld in beeld. Van Oudheusden (Waalwijk, 1949) is historicus, docent en auteur. In 2017 verscheen van zijn hand 'Het Hemelse Rijk herrezen, de geschiedenis van China in vogelvlucht'. De lezing begint om 20.00 uur in Winterdijk30b in Waalwijk. Kaarten kosten 5 euro per stuk. Reserveren kan op www.winterdijk30b.nl.

Meer berichten