Zaterdag werden op de Waalwijkse Markt de eerste twee herdenkingsstenen onthuld. Later volgen er meer. Foto: Gemeente Waalwijk
Zaterdag werden op de Waalwijkse Markt de eerste twee herdenkingsstenen onthuld. Later volgen er meer. Foto: Gemeente Waalwijk (Foto: Gemeente Waalwijk)

Herdenkingsstenen onthuld in Waalwijk

  Historie

Waalwijk is twee blijvende herinneringen aan Waalwijkse slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog rijker. Afgelopen zaterdag heeft Burgemeester Nol Kleijngeld de eerste twee herdenkingsstenen onthuld op de Markt in Waalwijk.

WAALWIJK - Deze stenen zijn minimonumentjes ter herinnering aan omgekomen Waalwijkers die op dat moment op dat adres woonden. De stenen worden geplaatst in de stoep voor het voormalige woonhuis van Joodse slachtoffers of Verzetsstrijders vanwaar ze werden gedeporteerd of vermoord in de Tweede Wereldoorlog. Later dit jaar worden er nog op meerdere adressen herdenkingsstenen geplaatst. 

Alternatief voor stolpersteinen

Het zijn geen struikelstenen (stolpersteinen) zoals eerst de bedoeling was. De Duitse kunstenaar Gunter Demnig brengt sinds 1994 deze gedenktekens aan op de trottoirs voor de huizen van mensen die door de nazi's verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord zijn gedreven: Joden, Sinti en Roma, politieke gevangenen, homoseksuelen, Jehova's getuigen en mensen met handicaps. Maar de Duitser kunstenaar kan met zijn team nauwelijks voldoen aan de vraag vanuit Nederland en de rest van Europa. Daarom kiezen steeds meer gemeenten voor een alternatieve herdenkingssteen waar de dezelfde gedachte van uitgaat.

Werkgroep Oorlogsslachtoffers

Het initiatief van de herdenkingsstenen in Waalwijk komt van de werkgroep Oorlogsslachtoffers bestaande uit de Waalwijkse heemkundekringen, het Streekarchief Langstraat Heusden Altena en een WO-II deskundige. Samen namen zij het initiatief om met herdenkingsstenen stil te staan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog uit de gemeente Waalwijk. De gemeente Waalwijk ondersteunt dit initiatief van harte.
 

Meer berichten