De Daltons kennen we vooral van Lucky Luke. Een vergelijkbaar clubje is in 1905 ook in Breda actief. Maar dan wel met bolhoed en zachte g.
De Daltons kennen we vooral van Lucky Luke. Een vergelijkbaar clubje is in 1905 ook in Breda actief. Maar dan wel met bolhoed en zachte g. (Foto: )

Interactieve bijeenkomst over de rechtspraak van toen en nu

  Historie

Altijd al willen weten hoe het er vroeger aan toe ging in de rechtszaal? Ben je benieuwd hoe de straffen door de jaren heen zijn veranderd? Hoe streng waren ze vroeger voor minderjarige verdachten en had je toen ook al tbs? Op deze en vele andere vragen krijg je een antwoord in het Paleis van Justitie in 's-Hertogenbosch op vrijdagmiddag 27 september.

REGIO - In het kader van de Week van de Rechtspraak presenteren de rechtbank Oost-Brabant, het gerechtshof 's-Hertogenbosch en het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) dan een interactieve middag over de rechtspraak toen en nu. Tijdens deze bijeenkomst duiken de aanwezigen onder andere in een aantal oude uitspraken uit de archieven van het BHIC om zo meer te leren over de rechtspraak van vroeger. Je krijgt op deze manier een inkijkje in de manier van oordelen van eeuwen geleden. Hoe hoog waren de straffen eigenlijk en hoe kwamen rechters tot hun oordeel? Maakten ze bovendien onderscheid in de straffen voor mannen en vrouwen, jongeren en volwassenen? Twee rechters haken aan op deze verhalen en vertellen meer over de rechtspraak van nu. Je kunt hen natuurlijk ook allerlei vragen stellen.

Week van de Rechtspraak

De bijeenkomst op vrijdagmiddag 27 september wordt georganiseerd in het kader van de Week van de Rechtspraak. De Week van de Rechtspraak is jaarlijks in september (dit jaar van maandag 23 tot en met vrijdag 27 september). Tijdens deze week organiseren alle rechtbanken en gerechtshoven in heel het land allerlei activiteiten om mensen meer te laten weten over hoe de rechtspraak in Nederland eraan toe gaat.

Praktische informatie

Wanneer/hoe laat: vrijdag 27 september van 14.30 tot 16.30 uur. Locatie: Paleis van Justitie aan de Leeghwaterlaan 8 in 's-Hertogenbosch (direct achter het Centraal Station). Voor wie: iedereen is van harte welkom zich voor deze bijeenkomst aan te melden.

Aanmelden

Interesse? Je kunt je voor deze informatieve bijeenkomst aanmelden door een mailtje te sturen naar voorlichting.hof.shertogenbosch@rechtspraak.nl. Graag onder vermelding van 'Week van de Rechtspraak'. Geef daarbij aan of je alleen komt of samen met anderen. Zet is het laatste geval dan ook hun namen in je aanmelding erbij. Na aanmelding ontvang je een e-mail van de organisatie met alle praktische informatie over deze middag. Let op: er zijn maximaal 100 plaatsen beschikbaar.

Meer berichten