Logo demaasroute.nl


De Bartholomeuskerk was de afgelopen jaren decor van een grondige interne restauratie. Met de afronding daarvan kan een jaar na dato ook het 175-jarig bestaan van de kerk worden gevierd tijdens de Hoogmis aanstaande zondag. Tevens wordt het 150-jarig bestaan van koor Sancta St. Caecilia gevierd.
De Bartholomeuskerk was de afgelopen jaren decor van een grondige interne restauratie. Met de afronding daarvan kan een jaar na dato ook het 175-jarig bestaan van de kerk worden gevierd tijdens de Hoogmis aanstaande zondag. Tevens wordt het 150-jarig bestaan van koor Sancta St. Caecilia gevierd. (Foto: Marcel Donks)

Feest in Waspikse Bartholomeuskerk

  Human Interest

Geruime tijd stond het Priesterkoor van de Bartholomueskerk in de steigers en kon de kerk slechts gedeeltelijk worden gebruikt. De grondige restauratie van het koor werd enkele maanden geleden afgerond waarmee de Bartholomeuskerk weer volledig in gebruik genomen zal worden. Op zondag 27 augustus wordt dit tijdens een feestelijke eucharistieviering gevierd, samen met het 175-jarig bestaan van de kerk.

WASPIK - Begin 2015 moest door de parochie waaronder de Bartholomeskerk valt een opmerkelijk besluit genomen worden: de kerk moest tot nader order gespten worden. Uit een inspectie was namelijk gebleken dat het overhellende hoogaltaar een gevaar voor bezoekers op kon leveren. Het besluit was een anticlimax in het vaststellen van een reeks van mankementen aan de kerk waaronder verzakking van de vloer en loslatend stucwerk. De missen werden tijdelijk gehouden in de naastgelegen pastorie en daarna in het noordelijk deel van de kerk.

Parochie St. Jan de Doper gaf Van Dinther Bouwbedrijf de opdracht om de verzakte vloer van het Priesterkoor te herstellen. Het Hoogaltaar van circa 1843 werd geheel gedemonteerd en tijdelijk opgeslagen. Vloertegels van het Priesterkoor werden gecodeerd, gedemonteerd en eveneens opgeslagen. Daarna werd door middel van boorpalen in combinatie met een gewapende betonvloer een stabiele vloer gecreëerd. Stucwerk van de wanden en de kroonlijst werd op een aantal plaatsen vervangen en het gehele Priesterkoor kreeg een verfbeurt. Daarna werd alles zoveel mogelijk in originele staat en locatie teruggebracht; een klus die enkele maanden geleden afgerond werd.

Tijdens de Hoogmis van zondag 27 augustus wordt stilgestaan bij de afronding van de interne restauratie van de Bartholomeuskerk. Ook vindt de viering plaats van het 175-jarige bestaan van de kerk. Daarnaast staat de Hoogmis in het teken van de feestdag van de patroonheilige van de kerk en wordt het 150-jarig bestaan van koor Sancta St. Caecilia gevierd. Wim: "Speciaal voor deze gelegenheid voeren we de Kröningsmesse uit en zingt ons koor het Halleluja uit de Messiah van Händel en Tebe Poem (We sing to thee) van de Russische componist Bortniansky. Medewerking zal worden verleend door de solisten Nancy Verschuuren (sopraan), Hanneke Pooters (alt), Bernard Smits (tenor) en Kees de Hond (bas). Frans van den Hoven begeleidt het koor op het orgel en de algehele muzikale leiding is in handen van Wil van Leijsen." Ook het Theresiakoor en koor The Future zingen liederen tijdens de Hoogmis. De viering, waarbij ook de bisschop van Den Bosch mgr. de Korte aanwezig zal zijn, begint om 10.00 uur in de Bartholomeuskerk.

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox