Logo demaasroute.nl


Kirsten Philipse (links) en Doreth Berendse maakten samen een prentenboek over de aangeboren aandoening slokdarmafsluiting. Het is een positief verhaal geworden dat gezinnen en kinderen die die overkomt veel steun kan bieden.
Kirsten Philipse (links) en Doreth Berendse maakten samen een prentenboek over de aangeboren aandoening slokdarmafsluiting. Het is een positief verhaal geworden dat gezinnen en kinderen die die overkomt veel steun kan bieden. (Foto: Marcel Donks)

Het positieve verhaal van Havva over slokdarmafsluiting

  Human Interest

Kirsten Philipse (42) werd vijf jaar geleden moeder van de tweeling Jinte en Mats. Al snel werd duidelijk dat Mats geboren was met een slokdarmafsluiting. Een pittige periode met meerdere operaties volgde. Het gaat nu goed met Mats. Kirsten heeft n.a.v. haar eigen ervaringen een educatief, vrolijk verhaal geschreven in 'Havva, de giraffe die geen blaadjes kan eten': een prentenboek met giraffe Havva in de hoofdrol die op bijzondere wijze is neergezet door tekenares Doreth Berendse (61) uit Waspik.

WASPIK - Het was al langer een ambitie van Kirsten om een boek te schrijven voor andere kinderen met deze aandoening. Deze ambitie werd gestimuleerd tijdens een cursus op haar werk bij MEE Brabant Noord. Vervolgens werd er contact gelegd met de patiëntenvereniging VOKS en begon het balletje te rollen. "Je komt in een achtbaan terecht als je kindje met een slokdarmafsluiting wordt geboren. Jaarlijks worden hiermee in Nederland zo'n 50 kinderen geboren. Vaak is er hiernaast nog een ernstige afwijking waardoor met name die eerste periode erg heftig en zorgelijk is. "Nu het met Mats allemaal stabieler is, leek het mij mooi een prentenboek te maken voor kinderen net als Mats, en voor hun broertjes en zusjes. Het heeft mij geholpen om van een moeilijke periode juist een kracht te maken. Het is een universeel verhaal geworden over de dagelijkse gevolgen van deze aandoening en acceptatie daarvan, wat hopelijk veel steun kan bieden aan gezinnen die dit ook meemaken."

Het verhaal gaat over de giraffe Havva die niet alles kan eten. Ook heeft hij een harde en herkenbare hoest, een soort zeehondenhoest. Samen met zijn zus Havvie legt hij het verhaal uit. "Ik heb geprobeerd het verhaal positief en ook een beetje spannend te schrijven. Onderliggend thema is dat iedereen anders is en daardoor juist bijzonder. Havva is de naam van de knuffel die Mats kreeg in het ziekenhuis na een operatie. Mats noemde het giraffe zelf zo vanaf het moment dat hij kon praten. Bijzonder is dat 'Havva' in het Hebreeuws 'Adem van leven' betekent. Havvie is de grotere versie ervan en dus de zus in het verhaal." Doreth Berendse uit Waspik bracht Havva, Havvie en hun vriendjes visueel tot leven. Een uniek project.

Het boek wordt zondag tijdens de familiedag van patiëntenvereniging VOKS (Vereniging voor Ouderen en Kinderen met Slokdarmafsluiting) gepresenteerd in Burgers in Arnhem en is te koop via www.voks.nl.

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox