"Ik vind het superbelangrijk dat reanimeren een basisvaardigheid wordt", aldus Hanne van Aart, burgemeester van de gemeente Loon op Zand.
"Ik vind het superbelangrijk dat reanimeren een basisvaardigheid wordt", aldus Hanne van Aart, burgemeester van de gemeente Loon op Zand. (Foto: )

Burgemeester steunt actie '3FM Serious Request: Lifeline'

  Ingezonden

Koningsdag 2018. Hanne van Aart is bij het Witte Kasteel in Loon op Zand waar ze als burgemeester verwacht wordt een praatje te houden tijdens de plechtigheid. Ze staat nog even met verkeersregelaar Peter te praten, als hij plotseling tegen de grond gaat en alle kleur in zijn gezicht verliest. "Ik dacht meteen: dit is foute boel."

LOON OP ZAND - Hanne twijfelt geen seconde. "Ik vroeg aan iemand om een AED te halen, iemand anders was al 1-1-2 aan het bellen en ik begon met de reanimatie." Na de eerste 30 compressies vraagt ze een man naast zich om de beademing te doen. De wil is er, maar het ontbreekt de man aan kennis. 'Gewoon zijn hoofd naar achter duwen, vingers onder zijn kin, neus dichtknijpen en blazen!', instrueert ze hem. "Of Peters hoofd verkeerd lag, of dat deze man zijn vingers niet helemaal goed had, het kon me op dat moment niets schelen. Dat Peter het zou redden, was het enige wat ertoe deed."
Dat Hanne weet wat ze moet doen, komt door een ervaring van vroeger. "Jaren geleden was ik in de sporthal en werd er iemand onwel. Een vriend van me werkte bij de politie en wist hoe hij moest reanimeren. Ik werd 'chef AED' omdat je daar nauwelijks kennis voor nodig hebt; het apparaat vertelt je wat je moet doen." Het maakte Hanne duidelijk dat ze een cursus Reanimatie en AED moest gaan doen. "Stel dat me dit nog een keer zou overkomen en er zou geen AED zijn, dan wilde ik echt weten hoe ik moest handelen."
Gelukkig voor Peter heeft Hanne die cursus gedaan. Haar snelle handelen redde zijn leven. Hij kan zich van de reanimatie niets herinneren, maar is blij dat ze zo snel in actie kwam. Hanne heeft hem onlangs nog gebeld. "Het was fijn hem te spreken. Tuurlijk vraag je je af of je alles wel goed gedaan hebt. Peter had een flinke hoofdwond; had ik die niet eerst moeten behandelen? Maar dat soort gedachten hebben geen zin. Met Peter gaat het goed, en dat is het enige wat telt."
Eén van de thema's van '3FM Serious Request: Lifeline' dit jaar is reanimatie. Hanne zet er een actie voor op tijdens de week voor Kerst: "Ik vind het echt superbelangrijk dat reanimeren in Nederland een basisvaardigheid wordt voor iedereen. Daar zet ik me graag voor in!"

Angelique Houtveen, 3FM-dj, is het land in gegaan om het belang van het kunnen reanimeren aan den lijve te ondervinden. Angelique: "Dat 75% van de Nederlands geen idee heeft wat te doen als iemand een hartstilstand krijgt is best schokkend. Bij 3FM hebben alle dj's die verbonden zijn aan 3FM Serious Request een reanimatiecursus gekregen en dan leer je hoe je met de juiste handelingen een verschil kunt maken. Ik voel nu zoveel meer vertrouwen om te handelen in zo'n noodsituatie. Iedereen zou dit moeten kunnen en daarom maken we er ons dit jaar met 3FM Serious Request hard voor om dit onder de aandacht te brengen."

Lees meer over 3FM Serious Request: Lifeline op www.3fm.nl/seriousrequest en kom in actie!

Meer berichten