Provincie start campagne 'Ik let op wild'

  Ingezonden

We hopen allemaal dat het ons niet gebeurt: opeens een ree of een wild zwijn voor je auto. Toch kan je de waarschuwing niet negeren: wild steekt zómaar over. Weet jij wat je dan precies wel en niet moet doen? Onder de titel 'Ik let op wild' is de provincie Noord-Brabant een campagne begonnen om dat duidelijk te maken.

REGIO - Op social media wordt een filmpje verspreid waarin automobilisten wordt verteld wat ze beter wèl en beter niet kunnen doen in gebieden waar veel wild zit. Op 16 trajecten komen borden met afbeeldingen van herten en wilde zwijnen met de boodschap 'Wij steken zomaar over'. Een aantal gemeenten zal banners ophangen boven wegen waar wild oversteekt.

Snelheid minderen, stuur recht

Rij je in bosrijk gebied waar veel wild oversteekt? Minder dan sowieso je snelheid en let goed op, zeker in het donker. Als een dier onverhoopt voor de auto opduikt: remmen, het stuur rechthouden en als het niet anders kan het dier aanrijden.

Dat laatste klinkt onlogisch, maar is toch het veiligst. Want in 58 procent van de ongelukken met wild is er letsel doordat de bestuurder is uitgeweken; tegen een boom beland, of een andere auto heeft geraakt. En dus níet doordat het wild is aangereden.

Bij aanrijding: bel de politie

In geval van aanrijding (en als je zelf veilig bent!) moet je altijd bellen met het algemene nummer van de politie (0900-8844). Ook als het dier is weggerend. De politie weet wie er ingeschakeld moet worden om te helpen. Zo nemen ze bijvoorbeeld contact op met de boswachter om het mogelijk gewond geraakte dier op te sporen.

8000 aanrijdingen

In Nederland zijn jaarlijks ruim 8000 aanrijdingen met wild, waarvan meer dan 1000 in Brabant. Vooral nu, in het voorjaar, zijn de dieren actief aan de wandel. De reekalveren worden verstoten door hun moeder en gaan op zoek naar een eigen territorium. Tegelijkertijd breekt de paartijd aan en rennen reeën zonder op te letten achter elkaar aan. Dus: let nu extra goed op!
 

Meer berichten