De deelnemers aan de twintigste editie van het fietsproject 'Cycle4children' op het Willem van Oranje College in Waalwijk zijn er klaar voor.
De deelnemers aan de twintigste editie van het fietsproject 'Cycle4children' op het Willem van Oranje College in Waalwijk zijn er klaar voor. (Foto: )

Leerlingen Willem van Oranje College fietsen vijfdaagse voor goed doel

  Ingezonden

Maandag 24 juni om 07.00 uur staan 16 leerlingen en 8 begeleiders van het Willem van Oranje College aan het begin van een enorme uitdaging. Zij fietsen onder het motto 'Cycle4children' een vijfdaagse rondrit van ruim 700 kilometer door België en Nederland. Aan het project zijn twee goede doelen gekoppeld: 'Finnspiration' en 'Willem goes Brasil'.

WAALWIJK - "We kiezen al jaren voor een doel dichtbij en een doel ver weg", vertelt Bart van Veen, leraar Nederlands aan het Willem van Oranje College en fietsfanaat. Finnspiration is een project rond brugklasleerling Finn de Jong. Finnspiration probeert zoveel mogelijk geld bij elkaar te fietsen voor onderzoek naar de ziekte van Duchenne. Het project 'Willem goes Brasil' wil kansarme kinderen in Brazilië ondersteunen. Bij de vakschool, die is opgezet door een oud-docent van 'het Willem', wordt een sport- en speelplaats gerealiseerd met het geld van 'Cycle4children".

Eddy Merckx

De eerste etappe voert de leerlingen naar Zottegem, een markante plaats uit de Ronde van Vlaanderen. Onderweg staat een ontmoeting gepland met Eddy Merckx, die 50 jaar geleden z'n eerste Tour de France won. "Het zou een stunt zijn als we deze wielerlegende zouden kunnen ontmoeten. De tourstart in Brussel en onze eerste twee etappes zijn een hommage aan dit fenomeen", aldus Van Veen. Op dinsdag 25 juni lost burgemeester Jenne de Potter het startschot voor de tweede etappe.

Kasseistroken

Op dag 2 en 3 fietsen de leerlingen van west naar oost dwars door België. Ze maken daar kennis met de klassieke kasseistroken zoals de Paddestraat en de Muur van Geraardsbergen. De vierde etappe volgt het parcours van de Amstel Goldrace. Op vrijdag fietsen de leerlingen via de Kempen terug naar Waalwijk. De leerlingen dragen tijdens hun vijfdaagse een bijzonder wielertenue. Hierop staan de namen van ruim 100 bedrijven en particulieren, die zorgen voor een mooie opbrengst. Daarnaast steunen veel bedrijven het fietsproject 'in natura', zodat het inschrijfgeld van 230 euro overblijft voor beide goede doelen.

Sponsoren

In 2019 organiseert het Willem van Oranje College het fietskamp 'Cycle4children' alweer voor de twintigste keer. De leerlingen hebben in maart hun fietstenue, fiets, helm en fietsschoenen ontvangen en zijn sindsdien intensief bezig met de voorbereidingen. Kinderen in beweging krijgen en kennis laten maken met deze mooie sport is één van de hoofddoelen van Cycle4children. Mocht u dit bijzondere fietsproject ook willen ondersteunen? Neem dan gerust contact op via m.a.debie@wvoranje.nl.

Meer berichten