Bericht van de Provincie Noord-Brabant.
Bericht van de Provincie Noord-Brabant. (Foto: )

Brabant investeert ruim vier miljoen in monumenten

  Politiek

De provincie Noord-Brabant investeert het komende jaar bijna 4,4 miljoen euro in de restauratie van monumenten en onderhoud van molens. Het grootste gedeelte daarvan (4 miljoen euro, inclusief 2 miljoen rijkssubsidie) wordt besteed aan het restaureren van rijksmonumenten.  

REGIO - Het bedrag voor rijksmonumenten (4 miljoen) is bedoeld voor de sobere en doelmatige instandhouding van het casco van monumenten. De regeling wordt op 1 oktober opengesteld, vanaf dat moment kunnen subsidieverzoeken ingediend worden. De subsidie is bedoeld voor monumenten die passen binnen een van de verhaallijnen van het erfgoedbeleid: religieus erfgoed, militair erfgoed, industrieel erfgoed en kastelen en landgoederen. De aanvragen worden behandeld op volgorde van binnenkomst.   

Molens

Daarnaast investeert de provincie 380.000 euro in het onderhoud van molens. Deze regeling wordt namens de provincie uitgevoerd door Monumentenwacht Noord-Brabant, en wordt ook op 1 oktober opengesteld.    

Verhalen zichtbaar maken 

Gedeputeerde Marianne van der Sloot (Samenleving, Cultuur en Erfgoed): "Erfgoed is belangrijk omdat het Brabanders met elkaar verbindt, en daarmee een bijdrage levert aan het blijfklimaat in Brabant. Het is prachtig om te zien hoe veel vrijwilligers zich bezighouden met ons gemeenschappelijk verleden, en daarmee ook met onze toekomst. Ik ben daar trots op, en vind het geweldig dat we daar met deze forse financiële injectie een stevige bijdrage aan kunnen leveren. Zo houden we, samen met Brabanders, ons erfgoed en de verhalen die daarbij horen, ook de komen jaren levend."

Meer berichten