"Moet ik kiezen voor woningbouw of de natuur, dan kies ik voor het behoud van dit gebied vlak bij de bossen", zegt Aussems. Foto: Yuri Floris
"Moet ik kiezen voor woningbouw of de natuur, dan kies ik voor het behoud van dit gebied vlak bij de bossen", zegt Aussems. Foto: Yuri Floris (Foto: Yuri Floris)

'Geen sociale huur is een slecht plan'

  Politiek

Niels Aussems staat acht jaar ingeschreven om een eengezinswoning huren, die ook nog eens betaalbaar is voor een starter. Dat lukt niet. Daarom is de Waalwijker zeer verbaasd dat in plan-Akkerlanen sociale huurwoningen helemaal buiten beeld zijn geplaatst. Liever nog ziet de startende internetondernemer het hele plan, dat voorziet in ruim tweehonderd woningen, in de prullenbak verdwijnen. "De buffer tussen stad en natuur wordt opgeofferd."

door Kees Klijn

WAALWIJK - Met zijn 27 jaar is Aussems eraan toe om op eigen benen te staan. Een normaal huurhuis met een tuintje zit er voor hem niet in. Een alternatief – een appartement – ziet hij niet zitten. "Een gewone woning is toekomstbestendig, zeker als je ooit het idee hebt om aan kinderen te beginnen. Vandaar dat ik zo'n tussenstap niet zie zitten. Bovendien geeft dat geen garantie dat als je een gezin sticht je ook zomaar in aanmerking komt voor een huurhuis." Wat ook telt: "Ben je eenmaal ingeschreven, kun je niet zomaar veranderen. Je bent je inschrijftijd kwijt, begint weer op nul."

Liever huren

Waalwijk, zo weet Aussems uit ervaring, wacht met smacht op de bouw van betaalbare huurwoningen. "Veel starters krijgen bij de banken het geld niet bij elkaar om deze overspannen woningmarkt een huis te kopen. En veel mensen willen liever huren, zo heeft een behoefteonderzoek uitgewezen. Maar er is nagenoeg niks. Daarom vind ik het uitermate vreemd dat voor Akkerlanen alleen maar is gekozen voor koopwoningen, en dan ook nog eens voor het duurdere segment." Als hij er goed over nadenkt, is het zo vreemd nog niet. "De gemeente Waalwijk wil er geld aan verdienen. Sociale huurwoningen leveren kennelijk te weinig op. Dus Waalwijk kiest voor de portemonnee en niet voor zijn burgers."

Tekentafel

Als het aan Aussems ligt, blijft het plan steken op de tekentafel. "Waalwijk moet die buffer voor de natuur biet opofferen voor woningbouw. Ook al zou het plan een turn-over krijgen, dus dat er betaalbare huurwoningen komen, dan nog vind ik dat je het af moet blazen. Daar is dit stukje grond te kostbaar voor."

Casade

Aussems is ook kritisch over het bouwbeleid van Casade. "De woningbouwvereniging steekt vooral in op appartementen. Het idee erachter is: de senioren onder de huurders willen makkelijker gaan wonen, zullen daarom hun eengezinswoning in willen ruilen voor een appartement. Daar geloof ik niet in. Want de factor geld wordt niet meegeteld. Huurders gaan veel meer betalen, en daar zullen de meesten voor passen. Veel huurders kunnen ook niet hun woning verlaten: ze staan niet meer ingeschreven."

Meer berichten