Tom Heijkoop had DESK lang op zijn verlanglijst staan. Het er van gekomen. Op 9 augustus heeft hij zijn nieuwe groep voor het eerst bij elkaar. Doelstelling is helder: Kampioen worden. Foto: Wout Pluijmert
Tom Heijkoop had DESK lang op zijn verlanglijst staan. Het er van gekomen. Op 9 augustus heeft hij zijn nieuwe groep voor het eerst bij elkaar. Doelstelling is helder: Kampioen worden. Foto: Wout Pluijmert (Foto: Wout Pluijmert)

Tom Heijkoop eindelijk naar DESK

  Sport

Tom Heijkoop werkt zijn bucketlist af. Zijn volgende stop is DESK. Zijn achtste uitdaging als trainer op het moment dat hij in stilte zijn 25-jarig jubleum als hooftrainer beleeft.

KAATSHEUVEL - Eerder was Heijkoop, in 1991, al jeugdtrainer en assistent-trainer bij WSC. Bij deze club behaalde hij zijn eerste trainersdiploma en een jaar later ook het diploma TCII. De tijd vliegt, want de 55-jarige Heijkoop werkte bij vijf clubs op eerste-klasseniveau maar ging ook moeiteloos terug naar de vierde klasse toen hij de roep van zijn oude liefde RWB niet kon weerstaan.

"Ik gebruik graag de tijd die ik nodig heb om iets op te bouwen bij een club. Ik ben geen clubhopper." Zijn start was direct raak. De geboren Rotterdammer, die in 1975 in Waalwijk neerstreek, werd in 1993 meteen trainer bij eersteklasser BVV in Den Bosch. "Onmiddellijk een vuurdoop. Ik ben als Rotterdammer wel wat gewend, maar in Den Bosch hebben ze hun mondje al snel open. Een prima elftal en drie jaar een goede leerschool."
Daarna zou hij vijf jaar RKDVC onder zijn hoede krijgen. "Daar leefde ik in een roes. Talenten bleven zich maar aandienen en alles lukte met die knapen. Net de hoofdklasse niet gehaald." Vervolgens meldde een andere eersteklasser, OSS'20, zich. Heijkoop pakte meteen de eerste periode, maar toen belde zijn tweede liefde, WSC, om daar hoofdtrainer te worden. "Zes jaar gewerkt met eigen jongens. Ook daar werd de hoofdklasse aangetikt maar het lukte net niet."
Toen volgde een voor de buitenwereld vreemde move. RWB meldde zich. De club waar hij in 1975 met zijn broer als jeugdspeler begon. "Drie klassen lager, maar ik had er een goed gevoel bij en ik wil graag architect van mijn eigen carrière blijven. Wat anderen ervan vinden is niet zo spannend." Heijkoop was in 1997 genomineerd voor de Rinus Michels-award. "Vond ik leuk, maar ik werd het net niet."
Tom Heijkoop kreeg voor het eerst in 27 jaar in het weekeinde zijn handen vrij. Hij had nog wel zijn inspanningen voor de VVON waar hij al 25 jaar voorzitter van is. Daar behartigd hij de belangen van trainers. "Ik kreeg wel de tijd om mij goed in te leven bij DESK, de club waar ik graag nog eens zou willen werken. Ik heb echt heel veel zin om daar volgende maand aan de slag te gaan." Heijkoop behoort niet tot die voorzichtige trainers die volgend seizoen tevreden zijn met een plaats in het linkerrijtje of periodetitel. "Absoluut niet", benadrukt hij. "DESK gaar voor het kampioenschap. Vorig seizoen zijn zij door goed werk van mijn voorganger Harry Biemans tweede geworden. Nu moet de club naar de tweede klasse."
Er keren drie jongens terug. Freek van Eembergen komt van Roda Boys. Rik van Enkhuizen en Koen van Baardwijk van RWB. Ivo van Engelen keert terug naar Vlijmense Boys. "Jammer, want ik had hem er graag bijgehouden maar hij had zijn keuze gemaakt. Er is bij DESK goede jeugd en ik schrik er niet voor terug om een goede jongen van 16 jaar te laten debuteren." DESK zal van Heijkoop gaan leren meerdere systemen te spelen. "Ik kijk per wedstrijd wat er wordt gevraagd. Het gaat mij erom waar je de tegenstander pijn kan doen."

Meer berichten