Spelmoment uit de nacompetitiewedstrijd in het vorige seizoen tegen Hedel. Berkdijk redde het niet, maar werd later door de KNVB toch in de vierde klasse geplaatst. Foto: Wout Pluijmert
Spelmoment uit de nacompetitiewedstrijd in het vorige seizoen tegen Hedel. Berkdijk redde het niet, maar werd later door de KNVB toch in de vierde klasse geplaatst. Foto: Wout Pluijmert (Foto: Wout Pluijmert)

Het is bij Berkdijk geen moment saai

  Sport

In ons rondje langs alle regionale voetbalclubs kwamen wij dit keer aan bij het kleine Berkdijk, dat zich met kunst- en vliegwerk in de vierde klasse wist te handhaven.

KAATSHEUVEL - Berkdijk-trainer Erik van Esch is aan zijn vijfde seizoen begonnen. Sinds een maand maakt hij weer drie tot vier keer de gang langs De Efteling en daarna linksaf richting het charmante complex van Berkdijk. Van Esch gaat terug in de tijd. "Het is in die jaren nooit saai geweest. Toen ik kwam was Berkdijk een middenmoter in de vijfde klasse. Tot ieders verbazing werden wij in mijn eerste jaar meteen tweede. Jammer genoeg konden wij toen niet via de nacompetitie promoveren. In het tweede jaar werden wij met dezelfde groep kampioen." De euforie was groot bij Berkdijk, terug in de vierde klasse. Maar in dat jaar liep Van Esch tegen de eerste, bij Berkdijk bekende, problemen op. Het cluppie is te klein. Het eerste elftal kan geen tegenslagen opvangen. Via de nacompetitie keerde het team terug naar de vijfde klasse. "Dat is inherent aan een kleine club", stelt Van Esch. Dan volgt het wonder van het seizoen 2017-2018. Berkdijk werd met maar liefst vijftig punten keurig derde, haalde weer de nacompetitie, maar redde het over twee wedstrijden niet tegen Hedel. "Toen kwam er het verrassende mailtje van de KNVB dat wij alsnog konden promoveren omdat er op vierde-klasseniveau een plaats vrijkwam. Wij konden die plaats opvullen en hebben dat natuurlijk graag gedaan. Wij hebben het hele jaar voor die promotie geknokt. Als het dan op deze manier toch lukt, moet je dat doen. Zo ambitieus ben ik dan ook wel weer."

Van Esch voelt zich met heel Berkdijk steeds meer een opleidingsinstituut. "Vorig jaar raakten wij al drie spelers kwijt aan andere clubs. Dit keer was het niet anders. Mijn aanvoerder, Roy Rombouts, vertrok naar DESK. Onze topscorer, met 29 doelpunten Daryll-Lee Maasland, ging naar SV Capelle. Bas Smulders doet vanwege zijn leeftijd een stapje terug naar het tweede elftal. Johan van Wanrooij gaat in verband met zijn werk op zaterdag voetballen. Natuurlijk baal ik wel een beetje, maar dit is ook inherent aan deze club. Talentvolle spelers zoeken het hogerop. Zo gaat het in het voetbal. Ik ga met een te kleine selectie aan het seizoen beginnen. Ik heb er veertien voor het eerste elftal." Een voordeel in het komend seizoen is wel dat Berkdijk weer over een team JO19 beschikt. "Daarvan trainen er twee met ons mee en die zullen zich op zondag beschikbaar moeten houden. Dit is geen klaagzang hoor, want het is altijd een beetje schipperen bij Berkdijk. En het is ons al die jaren gelukt om een team op de been te brengen. Wij moeten elkaar helpen zodat wij met het eerste elftal en ook de jeugdafdeling overeind kunnen blijven." Van Esch, die weet dat er twee nieuwe spelers zijn bijgekomen, Van der Ven (Uno Animo) en Mols (DESK), is blij dat Berkdijk in de Bredase vierde klasse is ingedeeld. "De Tilburgse indeling is een stuk zwaarder."

Bekervoetbal
Komend weekeinde worden de laatste poulewedstrijden voor de KNVB-districtsbeker gespeeld. Er zitten een aantal krakers bij. Bijvoorbeeld RKDVC tegen DESK, waarbij de winnaar zich plaatst voor de volgende ronde. Ook in een aantal andere poules is de spanning groot. Zaterdag 15/9: Willem II-NEO'25, Uno Animo-Wilhelmina'26, VCB-SSC'55, Raamsdonk-SV Capelle. Zondag 16/9: RKDVC-DESK, WSC-Real Lunet, Baardwijk-Berkdijk, Blauw Wit'81-Dongen 2, RWB-RFC, Waspik-The White Boys.

Meer berichten