Eenmaal gestart aan een hele triatlon gaat bij Ad Schoonderbeek de knop om. Dit heeft geleid tot vele nationale titels. Foto: Roos Schoonderbeek
Eenmaal gestart aan een hele triatlon gaat bij Ad Schoonderbeek de knop om. Dit heeft geleid tot vele nationale titels. Foto: Roos Schoonderbeek (Foto: Roos Schoonderbeek)

WK Iron Man: een droom die uitkomt

  Sport

Ad Schoonderbeek (65) uit Waalwijk had een droom: een keer mee mogen doen aan IRON MAN World Championship op Hawaï , de bakermat van de triatlon. Die is uitgekomen, want op 13 oktober start de Waalwijker met nog eens 2499 uitverkorenen voor 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en ruim 42 kilometer hardlopen.

WAALWIJK - Schoonderbeek is in het triatlonwereldje heel bekend. Bij de Masters heeft hij al heel wat titels vergaard op de hele triatlon. Daar kwam begin september wellicht de belangrijkste bij: in de categorie 65+ werd hij in Maastricht eerste. Deze had het predikaat IRON MAN. Belangrijk, want alle nummers een mogen zich inschrijven voor de échte Iron Man, die van Hawaï. "De organisatie liet er geen gras over groeien", zegt Schoonderbeek, "want na de huldiging stond ze met een pinapparaat klaar om even duizend euro te innen." Schoonderbeek had daar geen moeite mee. "Daar heb ik altijd een keer willen starten. Op Hawaï is het ooit begonnen met een weddenschap van drie militairen. Die voegden de drie grootste wedstrijden van het eiland bij elkaar."

Begonnen als waterpoloër, na een wereldreis van twee jaar op de motor met zijn vrouw Leny – "Ik wilde een polowedstrijd spelen in Australië"- besloot hij zich toe te gaan leggen op de triatlon. "Zwemmen ging me al goed af, hardlopen ook. En fietsen, zo merkte ik gaandeweg, bleek iets minder. Maar ik had meer dan genoeg inhoud om succesvol te zijn."

Schoonderbeek is nu met pensioen, kan de tijd zelf indelen. Dat maakt het trainen wat makkelijker. "Toen in de ICT zat had ik een drukke baan. Toch wist ik er altijd een mouw aan te passen. Zo ging regelmatig met de fiets naar Veenendaal, naar mijn werk."

Het geheim van het succes – hij deed 32 keer mee aan een hele – zit 'm niet in het trainen. "Natuurlijk moet je dat veel doen, maar je moet het doseren. Trainingen zijn geen wedstrijden, je moet er staan als het er echt om gaat." En dat lukt Schoonderbeek uitstekend. Zijn belangrijkste troefkaart: "Bij mij gaat er bij de start een knop om, die draai ik pas terug als de finish is gepasseerd."

Waalwijker Ad Schoonderbeek heeft in zijn jeugd heel veel gezwommen. In het water is hij over het algemeen dus ijzersterk. Op Hawaï, waar 3,8 kilometer in de Stille Oceaan zal worden afgelegd, heeft de Waalwijker zich voorgenomen om in zijn categorie, de 65+, als eerste het strand te bereiken. "Ik heb een groot voordeel, want doordat het daar zo warm is mogen de triatleten geen wetsuit dragen. Zo'n wetsuit maakt het zwemmen een stuk makkelijker."

Meer berichten