Alle winnaars van de Powerhouse Sport Awards 2017 op een rij. Op de foto ontbreekt alleen zwemtalent Laura van Engelen. Foto: Ad de Visser
Alle winnaars van de Powerhouse Sport Awards 2017 op een rij. Op de foto ontbreekt alleen zwemtalent Laura van Engelen. Foto: Ad de Visser (Foto: Ad de Visser)

Powerhouse Sport Awards 2018

  Sport

Wat kleinschalig begon, is uitgegroeid tot een sportevenement van formaat, breed gedragen in de regio en zelfs ver daarbuiten. Als het december wordt, is het zaak voor sporters en verenigingsbestuurders om de diverse inboxen scherp in de gaten te houden. Het kan namelijk zo maar zijn dat hun sportieve successen van de afgelopen 12 maanden zijn opgevallen bij de organisatie van de regionale sportverkiezingen. Wie op de longlist stond, ontving een uitnodiging van Stichting Powerhouse Sport om een enquête in te vullen en die met bloedspoed terug te sturen. Inmiddels zijn de 35 nominaties voor de sportverkiezingen over 2018 bekend. Iedereen heeft zijn of haar uitnodiging voor het gala ontvangen.

REGIO - Appels en peren. De afgelopen weken kwamen die fruitsoorten vaak voorbij als het ging om het vergelijken van sporters voor de nominaties van het NOC.NSF Sportgala. Ook de vrijwilligers van de Powerhouse Sport Awards weten wat keuzestress inhoudt. Natuurlijk kunnen winnaars hun prestaties het hele jaar door melden, maar de 'doe maar gewoon' mentaliteit zit in Nederland het pochen over je kunnen soms een beetje in de weg. Voorzitter Jetty Duister struint daarom het hele jaar de sportmedia af op zoek naar die toppers. Kranten worden uitgeplozen, berichten uitgeknipt en gearchiveerd in een jaarboek. Heel ouderwets, maar altijd zinvol om na een paar maanden de juiste herinnering aan een prima sportprestatie en die kampioenen op te roepen. Daarnaast speelt de Facebookpagina van de stichting een grote rol. Dagelijks is Duister in de weer om berichten te vinden en te delen met alle sportliefhebbers. Ruim 1500 mensen volgen dat. Ook wordt de hulp van de verschillende sportbonden en ervaringsdeskundigen ingeroepen als de puntjes op de 'i' gezet moeten worden. En er wordt contact gezocht met de sporters. Zij ontvangen een enquête. Hun persoonlijke input geeft uiteindelijk het meest juiste beeld voor de samenstelling van de shortlist. Maar, het blijven appels die met peren vergeleken moeten worden. Dat geldt deze week in het bijzonder voor de ruim twintig juryleden die nu aan zet zijn.

Verbindende schakel
Steeds vaker wordt bewegen gepromoot. De breedtesport wordt draaiende gehouden door de sportverenigingen en hun vrijwilligers. De gemeenten Aalburg, Werkendam, Woudrichem, per 1 januari Altena, Heusden, Waalwijk en Zaltbommel herbergen honderden verenigingen. Ieder weekend worden er competities gespeeld. Wie boven het maaiveld uitkomt qua prestatie krijgt een plek op de socials van de stichting. Het niveau is sterk wisselend; dat kan van district tot deelname aan de Olympische Spelen zijn. Wie zich in de historie van de verkiezingen verdiept, zal zich verbazen over het enorme talent dat is voortgekomen en nog gaat volgen in deze gemeenten. Niet alleen sportkijkers, -lezers en actievelingen hebben daar kennis mee kunnen maken. Ook beleidsmedewerkers en gemeentebestuurders zijn een schakel in het geheel. Zo maken de wethouders van sport van de gemeente Zaltbommel, Heusden en Waalwijk deel uit van de jurycommissie. Daarin ook ervaringsdeskundigen als turncoach Femke Rooijens, schaatser Floor van der Brandt, RKC directeur Frank van Mosselveld en Olympiër en WK medaille winnaar voormalig sprinter Patrick van Balkom. Leerlingen van het Prinsentuin college uit Andel zullen weer prachtige bloemarrangementen maken voor feestzaal. Ondernemers steunen de organisatie en vrijwilligers steken de handen uit de mouwen op 11 januari. Als aanstaande vrijdagavond de zaal volloopt, begint de beleving. Dan voel je dat sport verbindt.


En de winnaars zijn … ?
De diversiteit van sporten en haar beoefenaars, al dan niet met een beperking, en het hoge prestatieniveau van de genomineerden is hoog. Juryleden zullen 'zweten'. Maar liefst 35 genomineerden in 7 categorieën. Dat wordt wikken en wegen. Award winners van toen werken graag mee, zoals voormalig marathonschaatser Pieter-Jan van Eck uit Nieuwaal. De categorieën? Sportman, - vrouw en ploeg en dat voor junioren en senioren én de Masters. Deze laatste award in de 'plus' klasse is vooral bedoeld om ouderen te inspireren te blijven bewegen of daaraan te beginnen.

Sporthistorie
In de woordenwolk van het Plan tot Ondersteuning op de site staan termen zoals: uniek, grensoverschrijdend, ongebonden, waardering, herkenning, passie voor sport en eeuwige roem. De vrijwilligers zijn er hartstikke trots op. En dat mag ook, als 25-jarige heb je recht van spreken. Iedereen is bezig met de laatste loodjes van de voorbereidingen. En 2019 wordt een memorabel jaar. Het zilveren jubileum wordt met verve gevierd in d' Alburcht te Wijk en Aalburg. De kanshebbers op de titels van 2018 vertegenwoordigen de sportprestaties van 174.000 inwoners van zes gemeenten. Hun aandeel gaat na 11 januari mee in de statistieken van 25 jaar Powerhouse Sport Awards. Wielrenster Marianne Vos uit Babyloniënbroek voert de lijst aan van 'Meest Award winnende individuele sporter'. De meeste nominaties tot nog toe kreeg amazone Marlies van Baalen uit Brakel. De Biesboschzwemmers uit Werkendam heeft als vereniging het hoogste aantal nominaties binnengehaald.


Black tie
Vooral de sporters komen tijdens het black tie-gala in de spotlights te staan. Maar er is natuurlijk ook entertainment. Zo treden Judy Blank, de wereldkampioenen van brassband 'Oefening en Uitspanning' uit Wijk en Aalburg en UrbanStylz op. Houd de socials en andere mediakanalen in de gaten en kijk voor aanvullende informatie op Facebook of de website: www.powerhouse-sportawards.nl.

Meer berichten