Triathlon is een sport voor alle leeftijden en alle niveaus. Dit werd bewezen tijdens de 1e editie van Tanis Triathlon de Langstraat
Triathlon is een sport voor alle leeftijden en alle niveaus. Dit werd bewezen tijdens de 1e editie van Tanis Triathlon de Langstraat

TANIS Triathlon de Langstraat

  Sport

Zondag 2 juni, op de eerste echte tropische dag van het jaar, barstte het triathlon geweld los aan de Drunenseweg in Waalwijk. Op de terreinen van manege de Paardevriend werd door TLV de Langstraat (TLVDL) een prachtig nieuw evenement weg gezet: Tanis Triathlon de Langstraat.

WAALWIJK - TLV de Langstraat (TLVDL) in de volksmond ook vaak Maresia genoemd, is een van de oudste en grootste triathlon verenigingen van Nederland. De jarenlange ervaring van de vereniging zag je dan ook terug in de professionele aanpak van de organisatie. Dat het goed gaat met deze vereniging wordt ook bevestigd doordat de trouwe sponsor Maresia Parts en Maresia Auto Recycling B.V. wederom zijn sponsorcontracten voor de komende jaren heeft verlengd.

Het gaat niet alleen goed met TLVDL, maar ook met de triathlon-sport. Triathlon is de hardst groeiende sport van Nederland. Dit zie je dan ook terug aan het aantal deelnemers. Het deelnemersveld bestond uit bijna 400 atleten. Waarvan een record aantal kinderen tussen de 7 en 14 jaar. Roos Schoonderbeek heeft letterlijk de jongste deelnemer Bruce Rombouts (7) met het zwemmen aan de hand mee genomen. Ook tijdens het fietsen en het lopen werden deze jonge kinderen gesteund, begeleid en aangemoedigd. Een deel van deze kinderen heeft afgelopen maanden deelgenomen aan de start2tri4kids welke door TLVDL is opgestart. Ze hebben allemaal heel dapper alle drie de onderdelen afgemaakt. Ze zijn allemaal gefinisht, sommige met een lach en sommige met een traan, maar allemaal super blij. Op de vraag, kom je volgend jaar terug was het antwoord unaniem: JA, en dan ga ik nog harder, want triathlon is super vet! Uiteraard stonden bij de finish de trotse ouders te wachten, die misschien nog wel zenuwachtiger waren dan de kinderen zelf. Het maakte dus niet uit hoe jong, hoe oud of hoe snel je bent. Iedereen kon afgelopen zondag mee doen.

Na de kindercategorie begonnen de langere afstanden. Naast de kersverse wereldkampioen Willemijn Fuite gingen daar ook vele andere talenten, doorgewinterde top-atleten, maar ook tientallen "firsttimers" van start. Daarnaast was het mogelijk voor bedrijven om trio's in te schrijven. Dit betekend dat er 1 atleet zwemt, een andere atleet fiets, en weer een ander atleet loopt. Zeker deze laatste categorie zorgt voor veel spektakel omdat iedere atleet voluit kan gaan in zijn of haar onderdeel.

Het zwemonderdeel vond plaats in het Lido, en daar werden de kaarten al gelijk geschud. De ervaren atleten kwamen als eerste uit het water en vervolgde met grote voorsprong de race op de fiets. Het fietsparcours was mooi maar ook super snel. Door de landerijen van De Langstraat werd hard gefietst. Doordat de organisatie met extra zorg het parcours nog had geveegd werden er topsnelheden van boven de 50 km per uur gemeten. Na het fietsen kwam men terug op het terrein van manege de Paardenvriend. De bedoeling is om daar zo snel mogelijk van de fiets af te stappen en vervolgens ga je lopend met de fiets aan de hand naar het parc ferme.

In het parc ferme zet men de fiets weg, worden de schoenen gewisseld en kan men aan het looponderdeel beginnen. Het laatste en zeker met een temperatuur van boven de 30gr. ook het zwaarste onderdeel. Drinken, koelen, drinken, koelen. Er werden extra sproeiers ingezet op het parcours om er voor te zorgen dat de atleten niet oververhit raakten. Ondanks de hitte werd er ook hier gestreden tot het bittere eind, en in een super sterk deelnemersveld stonden 7 leden van TLVDL op het hoogste schavot!

Deze uitzonderlijke prestaties zijn mede mogelijk doordat de vereniging over hele goede trainers en trainingsmogelijkheden beschikt. Jeannette Smelt (TLVDL) was de snelste dame overall, daarnaast ook Elmar van Deijck(TLVDL) goed in vorm en zette hij een scherpe tijd neer waarmee hij in de sterk bezette categorie H40 op zijn naam wist te schrijven. En de 10-jarige Jason Pot (TLVDL) schreef geschiedenis door als 1e start2trikid over de finish te komen.

De combinatie van de uitzonderlijke hitte, de sportieve uitdaging en het fantastisch publiek heeft ervoor gezorgd dat het voor de deelnemers een zondag is geworden om nooit te vergeten. De organisatie spreekt over een zeer succesvolle eerste editie. De hoofdsponsor en naamgever van het evenement, Tanis Confectionery, van het evenement heeft zijn medewerking weer toegezegd voor volgend jaar. Dat er een 2e editie van Tanis Triathlon de Langstraat gaat komen staat dus vast, de exacte datum is nog niet bekend. De organisatie adviseert iedereen om de website van TLV De Langstraat (TLVDL) en de facebookpagina "Tanis Triathlon de Langstraat" in de gaten te houden want daar zal spoedig de datum voor 2020 bekend gemaakt worden. Wil je ook kennismaken met de triathlon sport, neem dan een kijkje op de website: www.tlvdelangstraat.nl.

Meer berichten