Yvonne Grootswagers wint 24 uur snelwandelestafette Rouen Frankrijk

  Sport

Een Nederlands snelwandelestafetteteam dat al jaren onder de naam Team Hollande deelneemt aan internationale wedstrijden, is in het weekend van 8 en 9 juni flink in de prijzen gevallen.

KAATSHEUVEL - Zaterdagmiddag om 12.00 uur werd er gestart voor een Internationale snelwandel-wedstrijd over 24 uur, in het Franse Rouen. Op deze wedstrijd wordt zowel individueel gelopen, als in teamverband. Team Hollande was ditmaal een complete familie-aangelegenheid en bestond uit Ad Leermakers (Loon op Zand) Yvonne Grootswagers-Leermakers (Kaatsheuvel) en haar zoon – en tevens jeugdloper - Bart Grootswagers.

Voor de individuele lopers was het zaak zoveel mogelijk rondes te lopen in de 24 uur. Voor de wedstrijdteams waren er een aantal regels, men moest het eerste uur en het laatste uur met het gehele team lopen. Tussen in was er de vrijheid van lopen en konden de deelnemers hun eigen team indeling maken en zelf bepalen hoeveel ronde en wanneer men liep.

Afwisselen

De wedstrijd vond plaats op een eilandje midden in de Seine van Rouen. Op dit gedeelte met vele sportaccommodaties ligt ook de wielerbaan Jack Anquetil., dat met een aan- en afloop stuk werd gebruikt als ronde parcours. Meteen na het 1e uur lag Team Hollande op kop en werd deze positie niet meer afgestaan. Bart gaat 2 ronde lopen, Ad en Yvonne beide 4. Zo wisselt men een aantal uren door. Bart gaat vanwege zijn jonge leeftijd 's nacht slapen en Yvonne en Ad wisselen nu na 5 rondes elkaar af. Yvonne was de grootste kracht in het team en liep 152 ronde, Ad 125 en Bart 44. Het werd een prima prestatie met een 1e plaats als gevolg.

Nacht

Spannend werd het in de nacht! De team lopers staan ook op de deelnemerslijst individueel, toen bleek dat het individuele dames veld tot een 1 persoon beperkt was, -de rest van de dames waren voor een aantal tijd aan rust en slaap toe- liep Yvonne op een 4e plaats in dit totale dames klassement. Er werd een tactisch plan opgezet om te kijken of de 1e plaats haalbaar was. Het tempo ging omhoog, Yvonne ging 6 rondes achter elkaar lopen en Ad 4. De laatste loopster was daarna ook aan rust toe. Nu gaan de registers bij Team Hollande helemaal open. Het tempo gaat nog meer omhoog. Als sneeuw voor de zon verdwijnt de achterstand van Yvonne en wordt omgezet in een voorsprong aan rondes.

Spannende strijd

Als de dames weer aan het lopen gaan, is de vraag of de voorsprong van Yvonne voldoende is? Tenslotte gaan de dames individueel weer meer rondes per uur lopen, dan Yvonne van Team Hollande, dat moet wisselen. Als men het 23e uur ingaat heeft Yvonne nog maar twee rondes voorsprong, met haar hoge snelheid bouwt ze die nog uit naar 3 rondes. Ad zorgt in zijn volgende 4 rondes dat de Franse Duboc, die 2e ligt bij de dames, niet verder uit kan lopen. Als men het laatste uur ingaat lopen de dames precies gelijk in rondes, Yvonne heeft echter meer snelheid dan de Franse Duboc en krijgt ook de steun van zoon Bart, die zijn moeder een paar rondes op sleeptouw neemt. Duboc ziet de bui hangen en besluit de strijd te staken. Yvonne loopt dan ook in het laatste uur nog uit naar een voorsprong van 8 rondes en wint ook het dames klassement.

Mannen

De wedstrijd bij de mannen werd gewonnen door de Australiër Peter Bennet die 237 rondes aflegde. Beladen met bekers en extra prijzen ging Team Hollande zondagmiddag weer richting Nederland.

Meer berichten