Zevende Trekkertrek Kaatsheuvel op vrijdag 30 en zaterdag 31 augustus met dikke rookpluimen en heel veel gezelligheid! Foto: Robbie Jochems
Zevende Trekkertrek Kaatsheuvel op vrijdag 30 en zaterdag 31 augustus met dikke rookpluimen en heel veel gezelligheid! Foto: Robbie Jochems (RJochems Fotografie)

Trekkertrek Kaatsheuvel raast CO2-neutraal verder

  Sport

Rookpluimen, ronkende motoren en heel veel gezelligheid. Het zijn de vaste ingrediënten van het Trekkertrek evenement. Op vrijdag 30 en zaterdag 31 augustus vindt het spektakel voor de zevende keer plaats in Kaatsheuvel. Uniek: de races zijn honderd procent CO2-neutraal!

door Cor Schoenmaker

KAATSHEUVEL - Vriendenclub ´t Zooike, dat de Trekkertrek organiseert, kreeg onlangs een groot compliment van de Nederlandse Truck en Tractorpulling Organisatie. Corina Spierings van ´t Zooike vertelt: "We schijnen vijf jaar voor te lopen op de rest. Wij zijn de eerste CO2-neutrale Trekkertrek. Over vijf jaar moet dit normaal zijn." 

Van Wijlen

De organisatoren hebben zich laten adviseren door Aannemersbedrijf Van Wijlen, sponsor van het evenement. Van Wijlen wil duurzaam ondernemen en heeft tot doel gesteld om in 2023 volledig klimaatneutraal te zijn. En dat is iets anders als wat we bij de Trekkertrek zien, waar nogal wat CO2 wordt uitgestoten. "Daarom gaan we aan de slag met CO2-compensatie. De totale CO2-footprint is in kaart gebracht. Van de tractoren tot het aggregaat en van de catering tot aan de auto´s van de bezoekers. Het materieel van Van Wijlen rijdt op duurzame biobrandstof, gemaakt van gecertificeerde afval- en reststromen. Door de inzet van deze biobrandstof daalt de uitstoot van CO2 met 89,31% en fijnstof met 33%. De resterende CO2-uitstoot compenseert Van Wijlen door te investeren in 'efficiënte cookstoves', een klimaatproject in Oeganda. Cookstoves zijn kleine fornuisjes die door een efficiënte verbranding bijdragen aan een betere luchtkwaliteit, vermindering van ontbossing, verbetering van biodiversiteit en CO2-reductie." Een nieuwe ontwikkeling dus rond de Trekkertrek, waar de gezelligheid onveranderd zal zijn.

Nieuwe klasse

Vrijdagavond starten de Langstraat Klasse, Duitse Klasse en de nieuwe Team Klasse. Daarin rijden drie coureurs in drie verschillende klassen en samen vormen ze een team. Het team dat de beste afstand rijdt is winnaar.
Op zaterdag komen de Landbouwklasse, Boerensportklasse en Vrouwenklasse aan bod. Daarnaast zijn er op beide dagen diverse demonstraties. Verder zullen de Powerpullers Zuid hun competitie weer in Kaatsheuvel rijden en is er een nieuwe spectaculaire klasse bijgekomen. Ook is de populaire Boerensport 7,5 ton aan het programma toegevoegd. Het deelnemersveld is divers en komt van heinde en verre. En natuurlijk wordt er gefeest. De vrijdag wordt afgesloten met DJ Corné Music en de zaterdag met een optreden van Het Feestteam en Buren van de Brandweer. Voor de kinderen is er een speciaal programma samengesteld.
Na zeven jaar heeft de Trekkertrek een vaste plaats verworven op de kalender, met 200 deelnemers en 2000 bezoekers. De Trekkertrek begint op vrijdag om 19.00 uur en op zaterdag om 09.30 uur. De bezoekersingang is aan de Hoge Zandschel.

Meer berichten