“Ervaar Brabant wil de regio Hart van Brabant naar het voorbeeld van Drenthe promoten als dé regio om te fietsen”, zeggen Jo Pijnenburg (rechts) en Jan van Loon.
“Ervaar Brabant wil de regio Hart van Brabant naar het voorbeeld van Drenthe promoten als dé regio om te fietsen”, zeggen Jo Pijnenburg (rechts) en Jan van Loon. (Foto: Kees Klijn)

Hart van Brabant is dé fietsregio

  Toerisme

Komende maandag vindt bij Natuurpoort Van Loon in Loon op Zand de kick-off van Ervaar Brabant plaats. Dat is een samenwerkingsverband van de fietsverhuurbedrijven Schepens Tweewielers, De Rustende Jager en Recreatief Loon op Zand. Het doel is om Hart van Brabant net zoals de provincie Drenthe als een fietsregio bij uitstek op de kaart te zetten.

LOON OP ZAND - Fietsen, het gebeurt in Hart van Brabant heel veel. Zo zijn de fietspaden bij de Loonse en Drunense duinen erg in trek; de Oisterwijkse bossen en vennen zijn aantrekkelijk om er al peddelend te recreëren. Daar wordt ook al flink op geanticipeerd. Zo heeft De Rustende Jager maar liefst zevenhonderd fietsen in de verhuur: van mountainbike tot e-bike. Toch wordt er nog een nieuwe stap gezet. "Toeristen willen deze omgeving graag per fiets verkennen", weet Jo Pijnenburg, eigenaar van De Rustende Jager: "Of op de fiets naar de Efteling gaan. Als het heel erg mooi weer is, is het erg druk. Dan kun je de kans lopen dat je nee moet verkopen. Dat willen we niet, dus hebben we gedrieën besloten om fietsen met elkaar uit te gaan wisselen."
Maar de drie ondernemers willen meer bereiken met de toerist, zegt Pijnenburg. "Fietsen is één deel van het verhaal, het moet een belevenis worden. Daarom willen we ook arrangementen aanbieden. Bijvoorbeeld dat ze een picknickmand mee kunnen nemen. Het liefst houden we ze natuurlijk een paar dagen hier. Daarom maken we ook reclame voor hotelovernachtingen."
Wat volgens de ondernemers Ervaar Brabant zo bijzonder maakt: "Grote groepen, zelfs honderden fietsers, is geen probleem. Je kunt daar opstappen waar je wilt, de fietsen worden ernaartoe gebracht. En met een fiets van Ervaar Brabant profiteert u van kortingen en extra's op verschillende plekken in de regio."
Over hotels in Hart van Brabant gesproken: daar staan al huurfietsen van deze drie ondernemers. "Maar het kan nog altijd beter", vindt Jan van Loon. "In deze omgeving zijn verschillende bed & breakfasts, waar we ook graag onze fietsen op bestelling willen leveren. Dat geldt ook voor campings. De komende tijd gaan we daar werk van maken. Kortom, de toerist moet eigenlijk altijd een huurfiets binnen handbereik hebben."
Brabant Ervaart gaat zich ook hardmaken voor meer fietspaden. "Het wordt steeds drukker. Er is ruimte voor meer fietspaden. Tussen Giersbergen en Duinoord ligt een zandpad, zou je een fietspad van kunnen maken. Ook aan de oostkant van de duinen liggen nog een aantal zandpaden die voor fietsers kansen kunnen bieden."

Meer berichten