Hier is zoveel liefde en werk in gestoken! Nu is het voor gasten op en top genieten bij Monique en William in Batahla. Foto: IngerMarlies Leeuwenburgh
Hier is zoveel liefde en werk in gestoken! Nu is het voor gasten op en top genieten bij Monique en William in Batahla. Foto: IngerMarlies Leeuwenburgh (Foto: )

Op bezoek bij William en Monique in Portugal

  Toerisme

Als je bijna twee jaar een Waalwijks stel volgt dat vertrekt naar Portugal om daar een B&B te beginnen, als je de ups en downs hoort, maar steeds ook het enthousiasme en over dat alles schrijft, dan wil je ook wel eens met eigen ogen zien of het allemaal wel klopt. Na de carnaval gingen IngerMarlies Leeuwenburgh en haar partner Albert zelf een kijkje nemen.

IngerMarlies Leeuwenburgh

BATALHA - Vanuit het natte Eindhoven vliegen we naar Lissabon, waar de zon schijnt. Direct bij aankomst merken we hoe relaxt en vriendelijk de Portugezen zijn. Dat valt ons de hele verdere week ook op. Batalha, de woonplaats van William en Monique, ligt een uurtje rijden naar het noorden. We nemen nog een kopje koffie onderweg. Maar dan zijn we toch wel heel nieuwsgierig.
Het eerste wat we zien van Batalha is het indrukwekkende klooster. We rijden nu eerst door naar William en Monique, die ons allerhartelijkst ontvangen. Nog niet alle vier de huisjes zijn klaar, dat wisten we. "Jullie zijn van harte welkom", had Monique gezegd: "Als eerste gasten, als proef, want we gaan pas later in het seizoen open." Ons huisje is tot in de puntjes verzorgd. Wat voelt dat fijn! Een lekkere bank vanwaar je uitkijk hebt over het dal met Batalha. Een zalig tweepersoons bed, een badkamer met dubbele wastafel en een douche zoals ik die thuis ook zou wensen, en een eenvoudig keukentje met een Nespresso koffiezetapparaat. We maken ook een regendag mee, en dat is niet eens een straf in dit huisje. Iedere ochtend krijgen we een heerlijk ontbijt; Monique komt het vrolijk brengen. Zelfs met mijn allergie is rekening gehouden.
Het is nog vroeg in het jaar. Wij maken geen gebruik van het zwembad dat iets lager voor ons huisje ligt. Wel genieten we van een lekker kopje koffie of een wijntje op ons eigen terras, met uitzicht op de bomen en Batalha. Vakantie!
We bezoeken het klooster van Batalha, waar je je vergaapt aan alle elementen uit de rijkste tijd van Portugal. Batalha heeft leuke terrasjes en je kunt er heerlijk eten tegen lage prijzen. We maken wandelingen. De omgeving is heuvelachtig, groen en er zijn leuke plaatsjes, zoals Leiria, Alcobaca en Tomar. Alles is via brede, prachtige, heel rustige wegen te bereiken. In de bedevaartsplaats Fatima zie je pelgrims kruipen op hun knieën naar de plek waar Maria aan drie herderskindertjes is verschenen. Gelovig of niet, dit raakt.
De levendige strandplaats Nazaré bestaat uit twee delen. Vanaf de klif, waar je een kathedraal, restaurantjes en winkeltjes vindt, heb je prachtig uitzicht. Ga je rechts naar beneden, dan kom je op het stuk waar de hoogste surfgolven ter wereld zijn. Wij dalen links met een treintje de steile klif af. Dan kom je op een prachtig breed strand, waar het zelfs in maart al heerlijk toeven is. Onze slotsom? We hadden best een paar dagen langer willen blijven! Voor wie dit ook willen ervaren hebben William en Monique een mooie openingsaanbieding: de eerste 20 gasten die rechtstreeks boeken via www.olivehillguesthouse.com ontvangen 20% korting op de accommodatie.

Meer berichten