Team RBT met op de foto van links naar rechts Inge Sprangers, Aileen Kok, Marion Kusters en Matthijs Lodewijks. Foto: Paul Engelkes
Team RBT met op de foto van links naar rechts Inge Sprangers, Aileen Kok, Marion Kusters en Matthijs Lodewijks. Foto: Paul Engelkes (Foto: Paul Engelkes)

Toerisme biedt kansen in De Langstraat

  Toerisme

De Langstraat heeft op het gebied van recreatie en toerisme heel veel te bieden. De gemeenten Heusden, Waalwijk, Loon op Zand en Dongen erkennen dit. Er wordt dan ook hard gewerkt om dit onder de nieuwe naam 'Tuin van Brabant' nog beter zichtbaar te maken.

door Hans van den Eeden

REGIO - "Samenwerking is absolute een must. Immers, alleen gaat het sneller, maar samen kom je verder", aldus Aileen Kok, manager van het Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT) De Langstraat. Vandaar dat eind januari van dit jaar het RBT De Langstraat is opgericht. De gedachte hierachter is dat door samenwerking tussen de vier gemeenten in De Langstraat het toeristisch aanbod wordt verstevigd. Het opgaan van het Heusdens Bureau voor Toerisme (HBT) in het RBT was daar onderdeel van. Over de vele toeristische parels in het werkgebied van het RBT is Aileen bijzonder enthousiast. "Ik denk aan de prachtige natuur zoals het Vlijmens Ven, de Loonse en Drunense Duinen en niet te vergeten het toekomstige Van Gogh Nationaal Park en de Bergsche Maas."

Zij vervolgt: "Belangstellenden voor cultuurhistorie kunnen natuurlijk niet om de vesting Heusden heen. En wat te denken van de architectuur in Dongen en het nieuwe museum in Waalwijk? En ook de Efteling blijft een belangrijke publieke trekpleister. Deze regio heeft veel meer te bieden dan vaak wordt gedacht!".

Het RBT werkt met vier medewerkers vanuit de bovenverdieping van de bibliotheek in Waalwijk en daarnaast beschikt het team over vier bemande informatiepunten in de verschillende kernen: het Bezoekerscentrum in Heusden, in de bibliotheek van Waalwijk, in de Cammeleur in Dongen en vanaf 26 november ook in de Primera in Kaatsheuvel. "Het is onze taak om ondernemers en organisaties bij elkaar te brengen, te verbinden en te ondersteunen. Dit met als doel het toerisme in De Langstraat en daartoe sterkere vrijetijdseconomie te bevorderen", aldus Aileen: "Daarbij richten wij ons op regionale, nationale én internationale belangstelling. Daarom wordt samengewerkt met andere partijen en organisaties, zoals Visit Brabant en de organisatoren van de projecten in het kader van de Zuiderwaterlinie.

Het RBT stimuleert dan ook dat er waar mogelijk over de gemeentegrenzen wordt gekeken. "Zo kan een bezoek aan Heusden goed gecombineerd worden met een mooie wandeling langs de Elshoutse Zeedijk en met een bezoek aan Waalwijk en Dongen. Bezoekers die meerdere dagen in de regio verblijven, zullen verrast worden door de variatie aan mogelijkheden", meent Aileen.
Afgelopen maandag ontving het RBT ruim honderd partners in de Protestantse kerk in Dongen. Daar werd bevestigd dat de trots van De Langstraat ofwel De Tuin van Brabant moet worden versterkt. Dat zal onder andere op 15 en 16 augustus 2020 gebeuren. Dan racen de beste wielrenners ter wereld door Vlijmen, Haarsteeg, Herpt, Heusden en Dongen tijdens de doorkomst van de Ronde van Spanje (La Vuelta).

Meer berichten