Het kleine zaaltje in 't Schooltje was op 23 januari tot de laatste zitplaats gevuld tijdens de bijeenkomst van Waspik-Boven.
Het kleine zaaltje in 't Schooltje was op 23 januari tot de laatste zitplaats gevuld tijdens de bijeenkomst van Waspik-Boven.

Waspik-Boven zet energiebesparing bovenaan

  Verenigingen

Platform Waspik-Boven komt op voor de leefbaarheid van de buurt en dan mag een beter milieu niet ontbreken. Op 23 januari presenteerde de werkgroep de plannen voor energie–besparing met Buurkracht. De eerste stap is collectieve actie. Of dat met dubbel glas, isolatie of misschien wel zonnepanelen is, hangt af van wat de bewoners willen. Die kunnen hun voorkeuren en wensen doorgeven – én zich aanmelden voor gratis warmtebeelden van hun huis - via buurkracht.nl/waspik-boven.

WASPIK - Het kleine zaaltje in 't Schooltje was tot de laatste zitplaats gevuld. Johan Broeders van de werkgroep heette iedereen van harte welkom en stelde Platform Waspik-Boven voor: de werkgroep bestaat naast hemzelf uit Debby Ngyen, Pieter van Dongen, Kees van Gorp en Theo Schilperoord. Het team krijgt hulp van Buurkracht dat dorpen en buurten door heel Nederland ondersteunt met hun kennis en ervaring.

Energieverbruik meten
Buurtbegeleider Gert Wagenvoort vertelde kort wat Buurkracht voor Waspik-Boven kan betekenen. Zo leent Buurkracht warmtecamera's uit waarmee je een warmtescan kunt maken van de buitenkant van je woning. Op de beelden kun je aan de kleurverschillen precies zien waar je woning warmte lekt en dus nog isolatie nodig heeft. Het team in Waspik-Boven gaat binnenkort op pad om warmtebeelden te maken. Wie interesse in gekleurd kijkje op zijn eigen woning, kan zich aanmelden via buurkracht.nl/waspik-boven.

Ervaringsverhalen
Na de pauze kregen leveranciers van isolatie, zonnepanelen, warmtepomp en isolatieglas ieder vijf minuten de tijd om iets te vertellen over hun producten en diensten. Buurtgenoten konden direct een offerte aanvragen. Gerrit Janssen van Energiecooperatie ONE uit Oosterhout vertelde over zijn ervaringen met energiebesparen. En waar je op moet letten bij het kiezen van een leverancier. Daarnaast vertelde Jack Naalden van Buurkracht Kastelenbuurt over het resultaat wat er in de afgelopen jaren in zijn buurt is behaald.

Meedoen
Er werden veel vragen gesteld en aantekeningen gemaakt. Het buurtteam gaf bezoekers een LED lamp naar huis in ruil voor een gloei- en spaarlamp. Theo: "We willen het ijzer smeden als het heet is en zo snel mogelijk een vervolgstap maken met een concrete actie, bijvoorbeeld voor isolatieglas. Buurtgenoten die belangstelling hebben om op de hoogte willen blijven, nodigen we van harte uit zich vrijblijvend aan te melden op buurkracht.nl/waspik-boven."

Meer berichten