Buurtvereniging Kanaol en Spoor is ontstaan vanuit het Waspikse carnaval. Nog elk jaar doet de vereniging mee, vaak met succes!
Buurtvereniging Kanaol en Spoor is ontstaan vanuit het Waspikse carnaval. Nog elk jaar doet de vereniging mee, vaak met succes! (Foto: )

Buurtvereniging nog altijd springlevend

  Verenigingen

Buurtvereniging Kanaol en Spoor in Waspik viert zaterdag 22 september tijdens Nationale Burendag haar 50-jarig bestaan. Het is een van de weinige officiële buurtverenigingen die in het dorp nog actief is voor haar bewoners en met succes: de activiteiten worden doorgaans goed bezocht. De feestdag brengt activiteiten voor jong en oud uit de wijk.

WASPIK - De oorsprong van de wijk Kanaol en Spoor ligt in het Waspikse carnaval. Eind jaren zestig werd Stichting Jeugdcarnaval Waspik opgericht met als doel jeugdactiviteiten te organiseren rond carnaval. Om de jeugd goed te kunnen bereiken stelde het stichtingsbestuur voor Waspik op te delen in wijken, zodat elke wijk apart deel kon nemen aan de optocht. Hier ligt de basis van wijken als Kanaol en Spoor en Benedenkerk, de enige twee wijken die in de hoedanigheid tijdens carnaval nog meedoen.

De wijk Kanaol en Spoor richtte zich meteen op meer activiteiten dan carnaval alleen. Zo waren er vroeger onder andere voetbaltoernooien, visconcoursen, schaatsmiddagen en activiteiten rond Pasen en sinterklaas. De kinderen stonden steeds centraal en dat is in vijftig jaar nog steeds zo. "We merken dat er weer wat meer gezinnen met jonge kinderen mee gaan doen met de activiteiten", vertelt voorzitter Rob Metzke. "Dat is leuk, want dan zie je meteen dat echte buurtgevoel waarmee de wijk de groot is geworden."

Dat buurtgevoel is er dus nog wel, alleen is de wijk een stuk groter geworden en heeft iedereen het drukker. De activiteiten worden echter nog steeds goed bezocht, vooral ook door kinderen. "We proberen steeds nieuwe activiteiten te bedenken voor de kinderen. Zo zijn we de afgelopen bijvoorbeeld naar Mini Billund in Wagenberg geweest, zijn we gaan schat zoeken in de Loonse en Drunense Duinen en hebben we bezoekjes gebracht aan een bakkerij en een boerderij. De kinderen hebben er zienderogen van genoten. Volwassenen genieten trouwens ook van bijvoorbeeld fietstochten, dorpswandelingen en een bezoekje aan de plaatselijke slagerij. Het organiseren van activiteiten blijft de basis voor het buurtgevoel."

Op zaterdag 22 september is het Nationale Burendag. Voor Kanaol en Spoor de ideale dag om het 50-jarig te vieren. Het geest wordt gevierd in en bij het voormalige pand van Hommel in de Julianastaat. De dag begint met een middagprogramma voor de kinderen uit de wijk, waarna de volwassenen vanaf 16.30 uur aansluiten. Naast het gezamenlijk eten is er een verrassing waarvoor kennis over de wijk nodig is. De inschrijving is gesloten.

Meer berichten