Een van de jaarlijkse hoogtepunten bij zwemclub De Dobbertjes is de komt van Sinterklaas naar het Olympiabad in Waalwijk.
Een van de jaarlijkse hoogtepunten bij zwemclub De Dobbertjes is de komt van Sinterklaas naar het Olympiabad in Waalwijk. (Foto: unknown)

Toekomst onzeker voor De Dobbertjes

  Verenigingen

Al meerdere jaren kampt zwemclub De Dobbertjes met financiële problemen. Toen de club in 2013 niet meer onder de vlag van Prisma viel, moesten de eigen financiële boontjes gedopt worden en dat valt niet mee. Met name hoge kosten voor huur van de baden in het Olympiabad doen de zwemclub bijna de das om. Met de viering van het 45-jarig aanstaande zaterdag 1 december is het dus vijf voor twaalf voor De Dobbertjes.

WAALWIJK - Twee jaar geleden deed Ad van Boxtel, jarenlang bestuurslid van Stichting De Dobbertjes, al een noodkreet in De Maasroute. Ook toen was er sprake van een dreigend tekort in de begroting. Verhoging van de contributie voor de leden leek toen geen optie, maar toch is die verhoging inmiddels noodgedwongen toegepast van 140 naar 170 euro per jaar. "We willen kosten wat kost de zwemclub voor mensen met een verstandelijke beperking 'boven water houden'. Onze 45 leden zijn zo dankbaar en onze dertig vrijwilligers genieten zo van die dankbaarheid. Dit is uniek in de regio. Gelukkig kunnen we met steun van de gemeenten en individuele sponsoren als Rabobank De Langstraat en Albert Heijn Waalwijk en Kaatsheuvel alles net draaiende houden; dit in combinatie met de contributie-verhoging. Maar we hebben 2017 afgesloten met een tekort en ook voor dit jaar stevenen we af op een tekort van 2500 euro."

Vandaar de noodkreet aan met name het lokale bedrijfsleven om middels een eenmalige donatie de club te redden. Er is nu eenmaal best veel geld nodig om de 45 leden iedere zaterdag een zwem-uur aan te bieden in zwembad Olympia in Waalwijk. Het voornaamste doel is om mensen met een beperking recreatief en gezellig bezig te laten zijn in het water, maar ze ook doelgericht een aantal zwemvaardigheden bij te brengen. "Het is eigenlijk onvoorstelbaar dat er een einde zou komen aan onnoemelijk veel zwemplezier voor deze groep. Onze leden kijken elke week zo uit naar dat fijne uurtje zwemmen. Laten we met z'n allen zwemclub De Dobbertjes boven water houden!"

De geschiedenis van Zwemclub De Dobbertjes begint op 1 december 1973. Toen werd op initiatief van de oudervereniging "voor het zorgenkind" op zaterdagmorgen een uurtje vrij gemaakt in het Olympiabad om lekker te zwemmen. In 1982 sloot de zwemclub zich aan bij stichting Prisma. Vanaf 2013 zijn De Dobbertjes een stichtingsvorm. Zaterdagochtend 1 december vindt de Sinterklaas-viering in het bad plaats, één van de jaarlijkse hoogtepunten. Kijk voor meer info op dedobbertjes.nl, of mail naar advanboxtel@ziggo.nl.

Meer berichten