Vorige week waren vrijwilligers van Voedselbank Loon op Zand druk met het inrichten van de ruimte voor de verzorgingsproducten.
Vorige week waren vrijwilligers van Voedselbank Loon op Zand druk met het inrichten van de ruimte voor de verzorgingsproducten. (Foto: )

'We kunnen meer cliënten gebruiken'

  Verenigingen

Voedselbank Loon op Zand weet wat verhuizen is. Vorige week woensdag werd voor de vijfde keer het boeltje, waaronder veel diepvrieskisten, opgepakt om in het Vrjjwilligershuis aan de Schotsestraat in Kaatsheuvel te trekken. In ruimte en beleving heeft de voedselbank ingeleverd. "Maar we zijn al blij dat we hier terecht kunnen", zegt coördinator Dini Elshout. "Even was er nog paniek, dat er niks voorhanden zou zijn."

LOON OP ZAND - Binnen twee dagen was de voedselbank weer operationeel. Was ook nodig, want op vrijdag zouden de cliënten weer langskomen voor een pakket. Overigens zijn niet zo veel. "Er zijn er 32, we vullen 64 monden", weet Elshout. "Dat mogen er gerust meer zijn. Zo hebben we telkens weer heel veel vlees over. Onze cliënten krijgen daarom voor elke dag vlees mee. De rest gaat naar Voedselbank Waalwijk." Hoe kan dat? "Er komen veel meer mensen in aanmerking om te worden ondersteund. Maar dan moet je eerst naar het zorgloket van de gemeente. Dat wordt toch als een drempel gezien."

Terug naar de nieuwe locatie, die een aparte ingang heeft. Dus werken Voedselbank Loon op Zand en het Vrijwilligershuis separaat, wat wel zo prettig is voor de privacy. Elshout: "We hebben twee aparte ruimtes. Eentje om het voedsel op de slaan, de ander voor de verzorgingsproducten. En dan is er nog een grote uitgifteruimte. Van een sponsor hebben we stellingen gekregen. Daar zijn we heel blij mee, want dan kunnen we al onze producten daarop kwijt. Voorheen stonden die in kratten. Beetje onhandig. Nu zie je meteen waar alles staat en je pakt het op ooghoogte." Wat jammer is: "Er zitten geen ramen in. Daardoor is het minder sfeervol. Ook zijn de ruimtes kleiner dan in de Hoofdstraat waar we eerst zaten. Maar we klagen niet, want we zijn blij dat we hier terecht kunnen. Het was nog spannend."

Alweer verhuisd. Kan dat niet anders? "We betalen slechts gas, licht en water", zegt Dini. "Dus geen huur. Maar we hebben geen rechten. Als de eigenaar een huurder vindt, moeten we verkassen."

Bij nagenoeg alle voedselbanken in Nederland maken vrijwilligers de voedselpakketten klaar voor de cliënten. Een handvol hanteer het supermarktmodel: de cliënten mogen zelf hun pakket samenstellen. Voedselbank Loon op Zand heeft een tussenvariant, zegt coördinator Dini Elshout. "Van sommige producten hebben we er te weinig van om ze in elk pakket te doen. Die zetten we op een paar planken. Mogen ze die zelf uitzoeken. Of daar misbruik van wordt gemaakt? Nee, nooit."

Meer berichten