"Onze viswateren zijn zeker vanwege de karper heel populair", zegt voorzitter René van der Linden. Foto: Jasmijn Stikvoort Photography
"Onze viswateren zijn zeker vanwege de karper heel populair", zegt voorzitter René van der Linden. Foto: Jasmijn Stikvoort Photography (Foto: Jasmijn Stikvoort)

Visscherslust na 100 jaar nog zo gezond als een vis

  Verenigingen

Visscherslust viert op 1 juni bij de Paardenvriend zijn honderdjarig bestaan. De Waalwijkse hengelsportvereniging staat er met ruim vijfhonderd leden goed voor. Al is er nog wel één grote wens.

door Kees Klijn

WAALWIJK - Op 1 juni 1919 kwamen in een café 22 fanatieke vissers bij elkaar om een eigen vereniging op te richten. Om enig statuur te verkrijgen lieten ze een paar jaar later een vaandel maken. "Dat was een fikse uitgave", weet voorzitter René van der Linden, "het kostte wel honderd daalders. Maar het is dan ook prachtig geworden." Tijdens de viering van het eeuwfeest zal het vaandel een prominente plaats in de kantine van de Paardenvriend krijgen. Overigens is het nog een klein wonder dat het vaandel er nog is. "Toen café Ko de Nijs afbrandde zijn we veel bekers en medailles kwijtgeraakt. Het vaandel hebben we gelukkig kunnen redden." In de brand uit de brand, het is misschien te veel gezegd, maar daarna werd achter de voormalige vuilnisbelt een nishut gekocht. "Die is dus van onszelf."

Bij het koperen jubileum kende Visscherslust 27 leden, vijf meer dan bij de oprichting. Dat had niks met de impopulariteit van het vissen te maken, zegt Van der Linden. "Destijds was het geen hengelsport, maar visten de mannen om wat variatie aan te brengen in het dagelijks eten. Karper, snoekbaars en witvis ging dus thuis de pan in. Had alles te maken met het karige bestaan. Jaren dertig, het was crisis. Lid worden van een visclub kostte geld, vandaar. En destijds kon je vissen zonder vergunning."

Het invoeren van die vergunning heeft Visscherslust geen windeieren gelegd. "Dus moest je je verplicht aansluiten bij een visclub. Wij waren en zijn nog altijd heel populair, want we hebben interessante visgebieden. Denk aan het Drongelens kanaal, de schitterende Elshoutse wielen, de Bergse Maas. Daar zit veel karper. Dat trekt karpervissers vanut heel Nederland aan. We hebben zelfs Friezen in ons ledenbestand. Bovendien mag je met ons lidmaatschap ook in de Biesbosch vissen." In de jaren zestig kende Visscherslust zijn top: 1500 leden, wel samen met watersportvereniging. "De mensen kregen meer vrije tijd. En hadden meer geld. Dus zochten ze hun vertier aan de waterkant."

Visverenigingen leveren ook een bijdrage aan een fijne leefomgeving, die al fiks in kwaliteit is verbeterd: de wateren zijn kraakhelder, dat was in de jaren zestig, zeventig een heel ander verhaal. "We letten er ook goed op. We zijn voor Natuurmonumenten en het waterschap extra ogen en oren. Als we wat constateren dat beter kan of niet in de haak is, melden we dat." Visscherlust kan zelf nog een stap zetten. . "Het is niet goed als er lood in het water terechtkomt. Daarom dringen we er bij onze leden op aan om stenen als ankermiddel te gebruiken." Met zijn ruim vijfhonderd leden is Visscherslust zo gezond als een vis. Eén wens is er nog: "Een eigen visvijver, waarvan je het visbestand zelf kunt beheren. Dan kun je ook internationale concoursen organiseren. "

Meer berichten