Zo'n 250 Amerikaanse bussen in alle vormen en maten zijn te bewonderen met Pinksteren in Waspik. Zondag is het terrein toegankelijk voor publiek.
Zo'n 250 Amerikaanse bussen in alle vormen en maten zijn te bewonderen met Pinksteren in Waspik. Zondag is het terrein toegankelijk voor publiek. (Foto: )

Vier dagen genieten van Amerikaanse vans

  Verenigingen

Met Pinksteren is het sinds twee jaar druk op het weiland van boer Frank de Bont aan de Vrouwkensvaartsestraat in Waspik. Waar normaal de koeien grazen, is nu het geronk te horen van minstens 250 Amerikaanse vans. De Van-meeting van Stichting VenCounter Holland gaat met Pinksteren op herhaling in Waspik.

WASPIK - Een rondgang over het terrein van de Van-meeting doet denken aan een grote camping. Veel prachtig afgewerkte vans: die zie je normaal niet op een camping, maar wel opvallend veel kinderen. Zij genieten in de grote feesttent en gaan tekeer op het luchtkussen. Het weiland van De Bont is voor een weekend een openlucht showroom. "We zitten hier perfect", laat voorzitter Klaas Jonkheim van Stichting VenCounter Holland weten. "Het is een ruim perceel weiland op zandgrond waardoor we ruimte genoeg hebben om de vans, caravans en feesttenten op te zetten. Bovendien zitten we aan de rand van het dorp waardoor we weinig overlast veroorzaken. Nu zijn we sowieso rustige mensen qua karakter, maar goed, het geronk van de bussen hoor je natuurlijk wel. Het is voor ons overigens wel belangrijk om een open karakter van de meeting te hebben; iedereen is welkom om aan te waaien en te genieten van de prachtigste vans uit de Benelux."

Clubverband

De V8-vans op het terrein lijken qua type op elkaar, maar niet een bus is hetzelfde. Waar sommige 'vanners' heel veel aandacht aan de buitenkant en de afwerking besteden, kiezen anderen juist voor een praktische inrichting en gebruikersgemak. Een aantal 'vanners' is in clubverband naar Waspik gekomen. De verschillende clubs zijn duidelijk te herkennen aan de vlaggen die hoog boven de tenten wapperen.

Stichting

Drijfveer achter de Van-meeting is dus Stichting VenCounter Holland, een stichting die in 2012 werd opgericht door twee liefhebbers van Amerikaanse vans. Hoewel er al veel 'Amerikanen meetings' zijn, was de wens om bijeenkomsten te organiseren alleen voor Vans. Insteek daarbij was een vereniging te worden zonder verplichtingen en zonder betalende leden. "Twee jaar geleden en vorig jaar werd het in Waspik een groot succes", vertelt Klaas. "Naast veel vanners mochten we een grote groep belangstellenden verwelkomen om ons enthousiasme over de Amerikaanse van over te brengen. Dit jaar willen we nog meer mensen bereiken."

Live muziek

Dat wil de organisatie vooral op zondag 9 juni doen als er vanaf 14.00 uur live muziek is en er hapjes en drankjes beschikbaar zijn. De Van-meeting vindt plaats van 7 tot en met 10 juni; de toegang is gratis. "Wees welkom! Wij vertellen je graag alles over onze passie en laten je alles zien."

Meer berichten