De organisatie Trekkertrek Kaatsheuvel is momenteel druk bezig met de voorbereidingen voor de zevende editie op 30 en 31 augustus. Foto: Loonopzand.nieuws.nl
De organisatie Trekkertrek Kaatsheuvel is momenteel druk bezig met de voorbereidingen voor de zevende editie op 30 en 31 augustus. Foto: Loonopzand.nieuws.nl (Foto: Loonopzand.nieuws.nl)

Trekkertrek Kaatsheuvel gaat als eerste voor CO2-neutraal

  Verenigingen

Trekkertrek Kaatsheuvel is in 7 jaar tijd uitgegroeid tot een serieus evenement met 200 deelnemers en circa 2000 bezoekers. Op 30 en 31 augustus worden de bezoekers wederom getrakteerd op kracht-patsende tractoren die de strijd met elkaar aangaan. Voor het eerst in Nederland wordt er dit jaar, met behulp van Van Wijlen, een CO2-neutrale Trekkertrek georganiseerd. Daarnaast zijn er stoere demo's en is er voor alle leeftijden veel vermaak met als afsluiter een supergezellig feest in de tent.

KAATSHEUVEL - Bij Trekkertrek draait het om het door tractoren laten voortrekken van gewichten van 2,5 tot 9 ton over een baan van 100 meter. Er zijn verschillende gewichtsklassen met zowel tractoren van de boer als de serieuzere sportklasse. Van Wijlen sponsort het evenement vanaf het eerste uur, onder andere door de machines te leveren die de baan aanleggen en onderhouden. Toch is er bij iedere Trekkertrek een keerzijde: de grote zwarte rookpluimen die de trekkers uitstoten. Bart licht toe: "Van Wijlen zet zich in voor duurzaam ondernemen en heeft als doel gesteld om in 2023 volledig klimaatneutraal te zijn. Dit streven staat haaks op de Trekkertrek, waar in korte tijd veel CO2 wordt uitgestoten. Dit jaar gaan we dus voor het eerst aan de slag met CO2-reductie en compensatie." Niels: "We hebben de totale CO2-footprint van het evenement in kaart gebracht. Van de tractoren en het aggregaat, tot aan de catering en de bezoekers en artiesten die met de auto komen. Kortom: alles wat CO2 met zich meebrengt! Het verduurzamen van een dergelijk evenement is een grote uitdaging. We zijn dan ook de eerste Trekkertrek in Nederland die dit initiatief neemt."

Biobrandstof

"De eerste stap is het reduceren van de uitstoot", vervolgt Bart. 'Het materieel van Van Wijlen dat wordt ingezet, rijdt op duurzame biobrandstof. Hierdoor daalt de uitstoot van CO2 met 89,31% en fijnstof met 33%. De resterende CO2-uitstoot compenseert Van Wijlen door te investeren in 'efficiënte cookstoves', een gecertificeerd klimaatproject in Oeganda. Jasper besluit: 'Hopelijk wordt CO2-reductie en compensatie ook door andere Trekkertrek-organisaties opgepakt. Er zijn al diverse organisaties die ons evenement mede mogelijk maken. Daarnaast zijn wij nog altijd op zoek naar een aantal enthousiaste sponsors die graag ons evenement verder mee willen verduurzamen!" Interesse? Neem contact op met de organisatie via trekkertrekkaatsheuvel@gmail.com. Kijk voor meer informatie op de website: www.trekkertrekkaatsheuvel.nl.

Meer berichten