Lekker in de natuur allerlei spellen doen: het kan niet op voor de Waspikse kinderen. Naast survival en zeskamp staat er een spannende spooktocht op het programma.
Lekker in de natuur allerlei spellen doen: het kan niet op voor de Waspikse kinderen. Naast survival en zeskamp staat er een spannende spooktocht op het programma. (Foto: )

"Zomerkamper ben je voor het hele leven"

  Verenigingen

Al jarenlang zit het Waspikse Zomerkamp aan haar top. Dit jaar maken 112 kinderen en 35 leiders zich op om een week los te gaan in Uden. Belangrijkste uitgangspunt: geen telefoon en internet en vooral samen genieten van een week 'back to basic' zonder ouders.

door Marcel Donks

WASPIK - Het Waspikse Zomerkamp is vijftig jaar geleden ontstaan vanuit agrarische kringen. Net na de oorlog was het voor boerenfamilies hard werken geblazen en was er maar weinig tijd voor ontspanning. Om de kinderen uit deze gezinnen toch de nodige afleiding te bieden, namen vrijwilligers ze mee naar een mooie bestemming om daar een week te kamperen. Sinds eind jaren zestig is de organisatie van het Zomerkamp in handen van vrijwilligers van Den Bolder. Bo van Kuijk is al tien jaar leiding van het kamp. "Eind maart beginnen we met het regelen van verschillende zaken. Als je met zoveel kinderen op pad gaat, moet natuurlijk alles tot in de puntjes geregeld zijn. Je praat hierbij over zaken als genoeg leiding en tenten, sponsoren en verzekeringen."

Ook dit jaar vindt het Zomerkamp plaats in de eerste week van de schoolvakanties. Net als twee jaar geleden is D'n Dorsvlegel in Uden uitgekozen als kampeerplek. "Voorwaarde voor onze verblijfplaats is dat we in een bosrijke omgeving zitten. Zo'n plek leent zich namelijk uitstekend voor bijvoorbeeld spooknachten en bosspelen. In Uden kan alles en omdat er weinig voorzieningen zijn, moeten we echt 'back to basic'."

Het Zomerkamp blijft populair onder kinderen in de leeftijd van 9 t/m 16 jaar. Omdat er een groot verschil is tussen het doen en laten van een 9-jarige en dat van een 16-jarige, wordt de totale groep ingedeeld in vier leeftijdsgroepen. Bij iedere groep zijn vier of vijf vaste begeleiders die hen begeleiden in hun eigen programma. Meestal komt het er echter op neer dat de groepen elkaar opzoeken en samen dingen ondernemen. Net als andere jaren staat er een aantal vaste activiteiten op het programma. Zo zullen de kinderen (met uitzondering van de jongste groep) een angstaanjagende nacht beleven tijdens de spooktocht. Ook zullen ze regelmatig de bossen ingaan om tegen elkaar te strijden in verschillende spelen. Sportief hoogtepunt zal worden de traditionele zeskamp waarbij iedereen zijn kunsten kan vertonen. Ook de variété-avonden zijn mooie momenten tijdens het Zomerkamp. "Een Zomerkamper ben je niet voor even, dat ben je voor het hele leven. Dat klopt echt. Kinderen die nu meegaan worden straks leiding. Daarmee lijkt de toekomst van het Zomerkamp gewaarborgd en kunnen Waspikse kinderen nog vele jaren genieten."

De voorbereidingen voor het Zomerkamp zijn nagenoeg afgerond. De grootste kracht van het kamp is al jaren 'back to basic', dus zonder telefoon en internet een week lang van vakantie genieten met al je vrienden en vriendinnen. De 112 kinderen en de 35 leiders vertrekken op zondag 7 juli om 10.00 uur met groot spektakel bij Den Bolder. "Leuk om te zien is dat de kinderen er echt naartoe leven", vertelt hoofd leiding Bo van Kuijk. "Bij het vertrek presenteert de groepsleiding van de vier groepen zich op originele manier en wordt meteen het thema van elke groep duidelijk. Je ziet aan de gezichten van de leiding dat het ook voor hen een week feest is: iedereen straalt bij vertrek. Leuk is ook dat veel ouders en grootouders naar het vertrek komen kijken." Nette kleren en shampoo zijn komende week uit den boze op het kampterrein in Uden. Het belooft een week te worden waar veel kinderen nieuwe herinneringen op zullen doen en waar het vooral de ouders zullen zijn die last hebben van heimwee. Meer info op www.zomerkampwaspik.nl.

Meer berichten