Uit alle windstreken komen liefhebbers op 14 juli naar Waspik op hun oude brommers om mee te rijden in de toertocht van Eén Trapke.
Uit alle windstreken komen liefhebbers op 14 juli naar Waspik op hun oude brommers om mee te rijden in de toertocht van Eén Trapke. (Foto: )

Toertocht Zündapp Club is net museum

  Verenigingen

Liefhebbers van oude brommers kunnen zondag 14 juli hun hart ophalen in Waspik. Dan organiseert de Waspikse Zündapp Club Eén Trapke een toertocht voor bromfietsen van 25 jaar en ouder. Voorafgaand aan en na de toertocht staan alle brommers uitgestald ter bezichtiging. Het gaat daarbij niet alleen om bromfietsen van het merk Zündapp, maar ook bijvoorbeeld DKW, Kreidler, Mobylette en Sparta. De Zündapp Club verwacht zo'n 250 deelnemers.

WASPIK - De Waspikse Zündapp Club Eén Trapke organiseerde in 2014 ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan een toertocht. Met 120 deelnemers uit alle windstreken werd het een groot succes en de roep om een vervolg was er meteen. Dat vervolg kwam er de jaren daarna met een toenemend aantal liefhebbers van oude brommers die Waspik wisten te vinden voor deelname aan de toertocht. Niet alleen als deelnemers overigens: ook veel liefhebbers kwamen de afgelopen vijf edities kijken naar de grote verzameling oude brommers die in rijen uitgestald stonden alsof het een museum was.

Ontstaan Zündapp Club

De Zündapp Club heeft haar oorsprong in 1993. Toen begonnen Wim de Groot en Corné Meijs uit Waspik met het restaureren van een Zündapp; een jaar later was de klus geklaard en maakten ze een eerste tocht. Gelijkgestemden sloten zich aan en de club was een feit. "Hoewel de naam anders doet vermoeden, zweren wij niet alleen bij bromfietsen van het Duitse merk", vertelt Wim de Groot. "Onze vijftig leden hebben behalve Zündapps ook DKW, Kreidler, Puch, Locomotief, Mobylette en Sparta. De meeste restaureren hun bromfiets zelf; dat is juist de lol. We bezoeken beurzen voor onderdelen. In de wintermaanden maken we bromfietsen in orde zodat we in de lente en zomer op pad kunnen. We rijden in deze maanden naar ongeveer vijftien meetings zoals de Vaartse oldtimervriendenclub in Dongen, De Kompels in Klimmen (Limburg) en de Gilzer toertocht. Ook rijden we met de eigen club verschillende uitgezette tochten in de regio. Het in Waspik bekende Zündapp-pleintje aan de Benedenkerkstraat is steevast ons vertrekpunt."

Niet merkgebonden

Op zondag 14 juli organiseert Eén Trapke voor de zesde keer een toertocht, gericht op deelnemers uit het hele land. Alle mensen met een bromfiets van 25 jaar of ouder kunnen meedoen, ongeacht het merk bromfiets. "Het zou natuurlijk mooi zijn als er veel Zündapps bij zijn. Om liefhebbers zonder brommer mee te laten genieten, bieden we de mogelijkheid om alle bromfietsen te komen bekijken op de dag zelf voor aanvang en na afloop van de tocht. Misschien maken we mensen enthousiast zelf een Zündapp aan te schaffen."

Passie voor brommers

De zesde toertocht van de Waspikse Zündapp Club Eén Trapke vindt plaats op zondag 14 juli. Deelname kost 8 euro inclusief koffie met versnapering bij aankomst, friet en een consumptie achteraf en een herinnering. Vanaf 09.00 uur is het verzamelen bij Jan Mols (Benedenkerkstraat 33); vertrek van de 90 kilometer lange tocht is om 11.00 uur. Alle bromfietsen van minimaal 25 jaar oud zullen netjes opgesteld worden en kunnen bezichtigd worden. Daaronder naast Zündapps waarschijnlijk ook DKW, Kreidler, Puch, Locomotief, Mobylette en Sparta. Leden van de Zündapp Club en andere rijders zijn aanwezig om uitleg te geven. De Groot: "De brommers zijn door de passie van de rijders vaak in topconditie; dat laten ze graag zien! Leuk om te merken dat er echt een opleving is voor oude brommers, ook bij de jeugd. Wij hebben zelfs een ledenstop ingelast." De brommers zijn tussen 09.00 en 11.00 uur te bezichtigen en na 15.00 uur. Meer informatie en inschrijven: www.waspikse-zundapp-club.nl.

Meer berichten