De Jeugdvakantieweek in Waspik begint traditiegetrouw op maandag met het bouwen van hutten in het timmerdorp.
De Jeugdvakantieweek in Waspik begint traditiegetrouw op maandag met het bouwen van hutten in het timmerdorp. (Foto: )

Jeugdvakantieweek in Waspik: knallend de zomervakantie uitluiden!

  Verenigingen

De zomervakantie zit er weer bijna op voor de kinderen van de basisscholen in Waspik. Maar niet voordat iedereen heeft meegedaan aan de Jeugdvakantieweek. Den Bolder organiseert deze speelweek jaarlijks in de laatste week van de schoolvakantie, dit jaar voor de 49e keer. Van maandag 12 tot en met vrijdag 16 augustus is er volop activiteit in het weiland aan de Parallelweg en in de rest van Waspik.

door Marcel Donks

WASPIK - De organiserende werkgroep met vrijwilligers doet er alles aan om zoveel mogelijk kinderen het een week lang naar de zin te maken. Ze voldoet daarmee duidelijk in een behoefte, zo blijkt uit het aantal deelnemende kinderen. Er doen dit jaar weer bijna tweehonderd kinderen mee. Zij worden begeleid door een team van acht hoofdleiders en enkele tientallen vrijwilligers die de verschillende groepen begeleiden en in het Klusteam zitten.

De Jeugdvakantieweek is een actieve week voor kinderen vanaf 6 tot 13 jaar. Kinderen worden een week lang bezig gehouden met activiteiten op het gebied van sport en spel. Zo staan komende week hutten bouwen, timmeren, verven, survivalen, voor de ouderen een avondspel en overnachting en natuurlijk een tal van spectaculaire spelletjes met veel muziek op het programma. De week heeft dit jaar het thema 'Ridders en Jonkvrouwen' gekregen; de meeste activiteiten zijn afgestemd op dit thema. Voor mensen die denken: he, dat thema komt me bekend voor: dat klopt. In 2011 was het thema van de Jeugdvakantieweek ook al Ridders en Jonkvrouwen. Het leverde toen spectaculaire kastelen op. Ook waren er het 'Schone Volk Toernooi', de 'Strijd der Elementen' en gingen de kinderen 'Op jacht'.

Voor veel Waspikse kinderen is de Jeugdvakantieweek een speciale belevenis. Volgens de leiding komt dat mede door de enthousiaste inzet van de vele vrijwilligers die een week vakantie opgeven om mee te kunnen helpen. Door het werken met vrijwilligers kan de organisatie het inschrijfgeld voor de kinderen laag houden waardoor de week voor iedereen toegankelijk blijft. Er zijn nog enkele vrijwilligers nodig; zij kunnen zich aanmelden via de website van Jeugdvakantieweek Waspik.

Het leuke aan de Jeugdvakantieweek is dat de groepen gemengd worden ingedeeld. Dat betekent dat kinderen van 6 en 7 jaar in de groep zitten met oudere jeugd van 11 en 12 jaar. Dit is een bewuste keuze: kinderen gaan samenwerken en de oudere jeugd helpt de kleintjes met timmeren en spelletjes. Voor de jongsten is er de mogelijkheid aan te geven bij wie ze graag in de groep willen zitten; de organisatie probeert daar zoveel mogelijk rekening mee te houden.

Het team van de Jeugdvakantieweek is er klaar voor. "We kunnen nog niet te veel verklappen natuurlijk maar we gaan dit jaar de week door in middeleeuwse sferen met echte ridders en jonkvrouwen", laat een van de hoofdleiding weten. "Op de site is inmiddels het programmaboekje te downloaden en te bekijken zodat je weet hoe laat je dagelijks aanwezig moet zijn, wat je mee moet nemen en wat we allemaal op de planning hebben staan. We hebben volgens mij weer een leuk programma met voor ieder wat wils. Wij hebben er al enorm veel zin in en zijn druk bezig met de laatste voorbereidingen. Als het weer nog wat mee wil zitten dan kan het bijna niet meer stuk!"

De afsluiting van de Jeugdvakantieweek vindt traditiegetrouw plaats op vrijdagavond. Iedereen is welkom om 18.30 uur op het kampterrein om de week af te sluiten. Het is prachtig om de vermoeide, maar gelukkige gezichtjes van al die kinderen te zien.

Meer berichten