Wandeling IVN De Waerdman-De Langstraat door Plantloon.
Wandeling IVN De Waerdman-De Langstraat door Plantloon. (Foto: Pien Buwalda)

Wandeling met gids door landgoed Plantloon

  Verenigingen

IVN De Waerdman-De Langstraat presenteert aanstaande zondag een wandeling door een deel van het Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen. De gidsen wandelen deze ochtend met u door Landgoed Plantloon en wijzen u op de vele natuur en cultuurhistorische waarden.

WAALWIJK - Landgoed Plantloon is één van de laatste restanten van de Brabantse broekboslandschapcultuur. Al sinds de 13e eeuw bestaat het gebied uit enkele boerenhoeven, bossen, akkers en weiden en woeste gronden. Het heeft een sfeer van een landgoed in Engelse landschapstijl, met fraaie lanen, loofbossen, hoeves en weilanden met houtwallen. De karakteristieke lanen met eiken en beuken, de afwisseling van het bos met landbouwgronden, pittoreske boerderijen en de sporen van de voormalige turfhandel maakt een bezoek voor iedereen boeiend. Het gebied vormde het toneel van de mens in gevecht tegen water en stuivend zand, maar ook dat van grensconflicten tussen de rivaliserende Heren van Loon op Zand, Waalwijk en Baardwijk. Het landgoed is sinds 1968 eigendom van de Vereniging Natuurmonumenten.

Deelname is gratis

De start is om 10.00 uur op de parkeerplaats nabij Café Galgenwiel aan de Burgemeester Smeelelaan 124 in Waalwijk. Deelname is gratis en aanmelden niet nodig.

Meer berichten