De ereleden mevrouw Haverhals-Willemsz en Wijnand Konings onthulden de naam voor het nieuwe gebouw van de heemkundevereniging: Ons Heem. Foto: Jasmijn Stikvoort Photography
De ereleden mevrouw Haverhals-Willemsz en Wijnand Konings onthulden de naam voor het nieuwe gebouw van de heemkundevereniging: Ons Heem. Foto: Jasmijn Stikvoort Photography (Foto: Jasmijn Stikvoort Photography)

Nieuw onderkomen Heemkundevereniging Sprang-Capelle

  Verenigingen

Ons Heem. Zo heet het nieuwe onderkomen van Heemkundevereniging Sprang-Capelle, dat afgelopen zaterdag officieel werd geopend. Voorzitter Piet Pruijssers is er heel gelukkig mee. "We hebben nu veel meer ruimte om de geschiedenis van Sprang-Capelle tentoon te stellen. En we zitten nu midden in de samenleving."

door Kees Klijn

SPRANG-CAPELLE - Heemkundevereniging Sprang-Capelle bloeit als nooit tevoren. Er zijn meer dan vijfhonderd leden. Veel mannen en enkele vrouwen delen niet alleen de liefde voor de geschiedenis, veel wat er tastbaar aan herinnert komt bij 'Sprang-Capelle' terecht. Duizenden paperassen, talloze foto's, en ook spullen waar destijds mee werd gewerkt. Heel mooi, het had ook een nadeel: de heemkundevereniging, die sinds 1992 was gevestigd in een voormalig telefoongebouwtje aan de Schoolstraat, groeide volledig uit zijn jasje. "De zolder lag nokvol", zegt Pruijssers. "We hadden helemaal geen ruimte om een en ander tentoon te stellen. En dat is toch wel de bedoeling. Je wil de goegemeente laten zien hoe het er destijds in Sprang-Capelle aan toeging."

Voor iedereen zichtbaar

Een nieuw onderkomen was nodig. Verschillende panden bezocht, uiteindelijk bleek het voormalige Groene Kruisgebouw aan de Julianalaan uitermate geschikt om er zich te huisvesten. "In het hart van Sprang-Capelle, dus zijn we voor iedereen zichtbaar. En dat mag je letterlijk nemen. We hebben een paar vitrines op kop weten te tikken. Daarin laten we meer dan honderd jaar Rabobank in Sprang-Capelle, het boerenleven en het werk van een schoenmaker, het bestieren van een huishouden zien. Op donderdagmiddag kun je er tussen twee en vier uur binnenlopen." Ook mooi: "Er komt een bibliotheek bij de buurman, Zidewinde. Zo groeit er langzaam maar zeker een cultureel hart in Sprang-Capelle."

Elektronisch archiveren

Verschillende ruimtes zijn ingericht voor verschillende doelen. In eentje staan allerlei boekwerken in het gelid, een ander fungeert als kantoor, weer een ander heeft rekken waarin documenten zijn verzameld. Opvallend: alles is genummerd. Pruijssers: "Als je verhuist, moet je alles een keer in je handen pakken. Dan kun je net zo goed maar meteen elektronisch archiveren. Dat is een enorme tijdrovende klus geweest. Gelukkig hebben vrijwilligers er met liefde en plezier aan hebben gewerkt."

Steun van bedrijven

Toen het gebouw, eigendom van Thebe, werd gekocht moest er nog een klus worden geklaard. "Toonbaar maken. Schilderen, stuken, dubbel glas zetten. Ook hiervoor geldt: er was veel zelfwerkzaamheid. Maar we hebben ook veel steun gehad van bedrijven, die ons om niet of voor een klein bedrag materialen leverden om de boel op te knappen." Ook is er een computerhoek ingericht, waarop onder meer allerlei foto's die herinneren aan die goede oude tijd in Sprang-Capelle kunnen worden bekeken.

Wethouder

Over geld gesproken: in eerste instantie kon de heemkundevereniging niet op de steun van de gemeente Waalwijk, in de persoon van wethouder Hans Brekelmans, rekenen. Zijn opvolger John van den Hoven vond wel een oplossing, eentje die Waalwijk min of meer geen geld kostte. "Toen we destijds het telefoongebouwtje in Capelle kochten was de bepaling opgenomen dat wij het pand bij verkoop eerst aan de gemeente Sprang-Capelle zouden aanbieden tegen de oorspronkelijke aankoopprijs, 6.807 euro. De gemeente Waalwijk heeft afgezien van haar voorkeursrecht tegen betaling van dat bedrag. Aangezien het onroerend goed in waarde is gestegen, hebben we op onze oude locatie winst gemaakt. Met dat geld konden we Groene Kruisgebouw kopen."

Overbruggingskrediet

Om dat financiële verhaal helemaal tot een goed einde te brengen, was er nog wel steun nodig van enkele leden die voor een paar maanden wat konden missen voor een overbruggingskrediet. "Met de kas van onze vereniging is niks mis. We hebben drie boeken over Sprang-Capelle uitgegeven, en die gingen als broodjes over de toonbank. Maar we hebben geen winstoogmerk. Als een vereniging geen of onvoldoende winst maakt kun je niet bij de bank terecht voor een financiering: je hebt geen terugbetalingscapaciteit. Dat gold ook voor ons. Vandaar dat overbruggingskrediet. Dus hebben we de leden gepolst. Binnen drie dagen was dat geregeld." Inmiddels hebben die leden hun geld al teruggekregen, want het gebouw aan de Schoolstraat is verkocht. Aan de overbuurman, Van Ierland Assurantiën. Die gaat het gebruiken als kantoor.

Meer berichten